Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Nicolae

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Nicolae

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie şi dezlegare la peşte pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Nicolae.

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Nicolae
Sursa foto: doxologia.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   22:00

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie şi dezlegare la peşte pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Nicolae.

Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut şi unul dintre cei mai iubiţi sfinţi. Acesta este cinstit pe la 6 decembrie, anual de către Biserica Ortodoxă.

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinţi credincioşi şi înstăriţi.

Potrivit tradiţiei, din vremea prunciei, Nicolae s-a aratat a fi un copil minunat. Se hranea numai din sânul drept al mamei sale, iar în fiecare zi de miercuri şi de vineri, mânca o singură dată şu numai dupa apusul soarelui.

Calendar ortodox 6 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Nicolae

După moartea părinților din cauza unei epidemii, Nicolae și-a împărțit întreagă avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptățiți și ajutătorul celor saraci.

A rămas foarte cunoscută de noi, fapta de binefacere îndreptată către cele trei surori, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viață de necinste, din cauza sărăciei. Le dăruiește o suma însemnată de bani și le fereste de căderea în desfrânare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sărbătoare în calendar ortodox de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie 2023

Sfântul Nicolae, mișcat de o sfânta dorire, pleacă spre a se închină la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, se ivește o furtuna cumplita.

Toți cei prezenți în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii.

Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorita acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor ce călătoresc.

Ajunge la Ierusalim și în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă.

Revine și se retrage într-o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit să fie hirotonit preot. După o vreme, în timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc se aude din nou: "Nicolae, să intri în slujba poporului, daca Mă iubești cu adevărat! Întoarce-te printre oameni, pentru că prin tine să se preamărească numele Meu!"

În urma acestei descoperiri, Nicolae ajunge în cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de nimeni. Chiar în momentul sosirii sale are loc trecerea la cele veșnice a arhiereului din Mira.

În urma rugăciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu i se descoperă unui episcop și îi vestește să-l numească pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la început aceasta cinste, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, daruindu-i Evanghelia și indemnandu-l să primească noua demnitate.

Sfântul Nicolae a participat la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la Niceea. La acest sinod a fost combătută învățătură greșită a lui Arie, preotul din Alexandria, care mărturisea că Fiul nu este deofiinta cu Tatăl, ci este o prima creatura a Lui.

Potrivit Tradiție, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învățătură greșită. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul că, în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători să li se dea o joardă în semn de avertisment.

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae din Mira. Acesta mai este cunosc ca Nicolae de Bari, Nicolae Minunantul sau Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ierarh Nicolae

Cum era de așteptat, ziua de 6 decembrie 2021, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, cel care stă în stânga Tatălui, este marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Conform tradiţiei, celor cuminţi moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou.

În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Rugăciune făcătoare de minuni de Sfântul Ierarh Nicolae

"O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin!".

×
Subiecte în articol: calendar ortodox Sfantul Nicolae
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close