Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 6 octombrie 2023. De ce este considerat un întârziat Apostolul Toma, omul care nu a crezut până nu a văzut

Calendar ortodox 6 octombrie 2023. De ce este considerat un întârziat Apostolul Toma, omul care nu a crezut până nu a văzut

Calendar ortodox 6 octombrie 2023. În fiecare an, pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăjnuieşte pe Sfântul Apostol Toma, care nu credea în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Calendar ortodox 6 octombrie 2023. De ce este considerat un întârziat Apostolul Toma, omul care nu a crezut până nu a văzut
Sursa foto: ziarullumina
de Georgiana Adam    |    06 Oct 2023   •   10:30

Potrivit calendar ortodox, 6 octombrie este zi de sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. Biserica Ortodoxă îl prăjnuieşte pe Sfântul Toma, unui dintre cei 12 discipoli ai lui Iisus Hristos. 

Apostolul necredincios rămâne în istoria creştinismului prin episodul în care aceasta nu crede în Învierea Mântuitorului, fără dovezi palpabile.

Chiar şi atunci când restul apostolilor i-au spus lui Toma că l-au văzut pe Mântuitor după Înviere, acesta nu a crezut: "Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”, sunt cuvintele apostolului.

După opt zile de la învierea sa, când toţi cei 12 ucenici erau împreună, Mântuitorul li s-a arătat şi, potrivit Bibliei, acesta a grăit către Toma: "Adu-ţi degetul încoace şi uită-te la mâinile Mele; şi adu-ţi mâna şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios".

Evanghelia după Ioan relatează şi reacţia lui  Apostolului Toma. "Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. "Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut”, au fost cuvintele Mântuitorului regăsite pe paginile Sfintei Scripturi.

Calendar ortodox 6 octombrie 2023. Apostolul Toma aminteşte de cunoaşterea divinităţii prin intermediul simţurilor şi nu prin credinţă

Despre Sfântul Apostol Toma se spune că este un întârziat, dar şi un protector al celor care nu ajung niciodată la timp acolo unde ar trebui. 

Toma este considerat astfel, întrucât acesta nu a fost prezent la prima arătare a Mântuitorului Iisus Hristos şi nici la Adormirea Maicii Domnului. 

Potrivit Traditiei, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir. A întemeiat biserici, a sfinţit preoţi şi episcopi.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close