Antena 3 CNN Actualitate Religie Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Alimentele care se împart azi, 25 martie

Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Alimentele care se împart azi, 25 martie

Pe lângă tradiţiile şi obiceiurile pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie, a devenit o obişnuinţă ca de Buna Vestire să se împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.

Ce se dă de pomană de Buna Vestire. Alimentele care se împart azi, 25 martie
Sursa foto: Hepta | Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    25 Mar 2023   •   08:00

Buna Vestire este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului. În fiecare an, această sărbătoare este prăznuită la data de 25 martie.

În această zi de sărbătoare în calendar ortodox se aminteşte despre momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naşte pe Mesia. 

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Buna Vestire din Nazaret.

Pe lângă tradiţiile şi obiceiurile pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie, a devenit o obişnuinţă ca de Buna Vestire să se împartă alimente pentru sufletul celor adormiţi.

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roşie. Ce se dă de pomană de Blagoveştenie

Având în vedere că sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire se află în perioada Postului Paştelui, credincioşii trebuie să pregătească pachete care să conţină doar produse de post.

Astfel, cei care vor să dea de pomană de Buna Vestire, trebuie să ia în considerare că nu pot împărţi sarmale cu carne, lapte, ouă sau alte produse pe care altădată le puteau da de pomană.

De Buna Vestire sau Blagoveştenie este bine ca familiile celor adormiţi să dea de pomană colivă, colaci şi prăjituri de post, dar şi preparate de peşte, având în vedere că este şi dezlegare la peşte.

Pe lângă preparate, familiile mai pot da de pomană de Buna Vestire şi lumânări, haine sau diverse obiecte.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Buna Vestire

De sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!".

×
Subiecte în articol: Buna Vestire adormiti Blagoveştenie
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close