Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox februarie 2023. Cele mai importante sărbători pentru creştini

Calendar ortodox februarie 2023. Cele mai importante sărbători pentru creştini

Calendar ortodox februarie 2023. În luna februarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc mai multe sărbători importante printre care Întâmpinarea Domnului şi Sfântul Haralambie.

Calendar ortodox februarie 2023. Cele mai importante sărbători pentru creştini
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2023   •   16:00

Calendar ortodox februarie 2023. În calendarul gregorian luna februarie este cea mai scurtă lună, cu o durată de 28 sau 29 zile.

În anul 2023, luna februarie are 28 de zile. Numele acestei luni provine de la cuvântul latinesc februum (purificare) legat de ritualul curățirii ce se făcea anual la 15 februarie.

Potrivit folclorului, lunii februarie i se mai spune şi Făurar. Pe parcursul lunii februarie ziua are aproximativ 11 ore și noaptea 13 ore.

Principalele sărbători creștine din calendar ortodox februarie 2023 sunt: Întâmpinarea Domnului, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Moșii de iarnă.

Calendar ortodox februarie 2023. Ce sărbători cu cruce roșie sunt în luna februarie 2023

Prima şi singura sărbătoare cu cruce roşie din luna februarie 2023 este cea pe data de 2 februarie, atunci când are loc sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Stretenie.

În această zi de sărbătoare, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte un eveniment important din viaţa pământească a lui Iisus Hristos (Luca 2:22-40). După 40 de zile de la naşterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a naţiunii.

De Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roşie din calendar ortodox februarie 2023, este bine ca femeile să ducă pruncii spre închinare la Biserica. Când copilul face 40 de zile după naștere, mama îl aduce la Biserica că și "Mama lui Iisus". În numele familiei, ea îl dăruiește că ofrandă lui Dumnezeu și-l închină la altar.

Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "Profeția lui Simeon".

Sărbători cu cruce neagră în calendar ortodox februarie 2023

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close