Antena 3 CNN Actualitate Românii ar putea plăti o nouă taxă pe carburanţi. Reacţia ministrului Tanczos Barna

Românii ar putea plăti o nouă taxă pe carburanţi. Reacţia ministrului Tanczos Barna

Românii ar putea plăti o nouă taxă pe carburanţi! De această dată, birul este luat în discuţie chiar la Bruxelles, de liderii Uniunii Europene. Noua taxă s-ar putea suprapune cu preţurile deja uriaşe de la pompă.

Românii ar putea plăti o nouă taxă pe carburanţi. Reacţia ministrului Tanczos Barna
Sursa foto: Tanczos Barna/Facebook - Hepta
de Gina Vacariu    |    21 Iul 2021   •   12:55

Miniştrii europeni ai Mediului, reuniţi în Slovenia au discutat despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu până la 55% până în 2030.

La nivel european se discută despre introducerea unei taxe pe carburanţi, tocmai pentru a descuraja transportul care nu este verde.

UE speră să convingă statele reticente la ideea taxării carburanţilor

Comisia Europeană s-a declarat, miercuri, "încrezătoare" în posibilitatea de a depăşi opoziţia anumitor state membre faţă de propunerea să controversată privind scumpirea carburanţilor rutieri şi de asemenea a respins argumentul referitor la riscul unor proteste de tip "vestele galbene".

În România, carburanţii au început să se scumpească foarte mult

În Capitală, cea mai scumpă benzină este 6 lei şi 8 lei, iar cea mai scumpă motorină costă 5 lei şi 94 de bani. În Năvodari, un litru de benzină a ajuns la 6 lei şi 18 bani, iar motorina standard a ajuns la 6 lei litrul.

Producătorii din România și alte țări profită de momentul acesta favorabil în care toată lumea pleacă la plimbare și au crescut prețurile într-o anumită măsură. Este și o încercare de recuperare a pierderilor de anul trecut.

Motivele pentru care prețul carburantului se majorează 

Creșterea prețului petrolului la nivel mondial, al doilea este legat de actualizarea accizei, iar ultimul se referă la deprecierea leului față de euro și dolar. Un alt patrulea factor ține de sezonul concediilor, când oferta se mărește, mai ales că s-a suprapus cu eliminarea restricțiilor legate de pandemie.

Reacţia ministrului Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre noua taxa pe care ar putea să o plătească şoferii români.

"Acest plan al Europei care şi-a propus să reducă cu 55% emisiile de carbon până în 2030, această reducere poate fi atinsă doar dacă sunt luate câteva măsuri radicale în  toate domeniile de economie. Este vorba practic despre un pachet de 12 propuneri legislative care vor impacta transporturile în primul rând.  Sunt luate în calcul inclusiv taxe suplimentare, inclusiv taxarea emisiilor de carbon la nivel de clădiri, la nivel de locuinţe", a declarat Tanczos Barna, în cadrul emisiunii "În Faţa Naţiunii" de la Antena 3.


 

×
Subiecte în articol: benzina motorina Tanczos Barna carburanti
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close