Antena 3 CNN Actualitate România, afectată de un fenomen meteorologic bizar. Pot muri oameni

România, afectată de un fenomen meteorologic bizar. Pot muri oameni

România, afectată de un fenomen meteorologic bizar. Pot muri oameni
Sursa foto: foto: Pixabay.com
09 Noi 2018   •   16:55

Pentru România, este neobișnuit ca în luna noiembrie să asistăm la decese cauzate de hipotermie.

Și totuși, un bărbat a fost găsit decedat, vineri dimineaţă, în parcul central din municipiul Sfântu Gheorghe, iar altul a fost transportat la spital în stare de hipotermie, ambii fiind victimele temperaturilor scăzute înregistrate în cursul nopţii.

Citește și: Frigul face prima victimă în România

De obicei, cazurile de acest gen se întâmplă la finalul lui decembrie, ianuarie – februarie. Problema este că în timpul zilei este neobișnuit de cald pentru această perioadă a anului, iar noaptea este neobișnuit de frig, motiv pentru care cei doi oameni fără adăpost nu și-au luat măsuri de precauție să se îmbrace cu ceva mai gros sau să găsească câte un cotlon pe unde să se ascundă.

S-au lăsat păcăliți de soarele și de temperatura blândă din timpul zilei, în jur de 10 grade Celsius, fără să știe că noaptea avea să aducă temperaturi de – 5,3 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperaturi de – 10 grade Celsius.

Meteorologii au o explicație pentru aceste diferențe mari de temperatură zi-noapte: ei spun că, pe de o parte România este blocată într-un anticiclon care păstrează, de luni bune, căldura și seceta. Astfel, avem temperaturi de primăvară, când ar trebui să fie mult mai frig toamna târziu. Pe de altă parte, începe ceața să se ridice; peste zi, acesta este un lucru bun: dacă soarele bate cu putere, înseamnă că avem temperaturi mari – exact ce simțim cu toții când ieșim de la serviciu.

Însă această ceață care se ridică produce un fenomen contrar în timpul nopții: nu mai păstrează pătura de aer cald lipită de pământ, iar în locul ei vine aerul rece. De aceea asistăm la aceste diferențe de temperatură, când ziua avem 10-14 grade, iar noaptea ne ducem către 0 grade sau chiar spre temperaturi negative, potrivit stirileprotv.ro.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close