Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 8 semne care ar trebui să te trimită imediat la doctor

8 semne care ar trebui să te trimită imediat la doctor

Când ar trebui să mergem imediat la medic - este o întrebare pe care o adresăm majoritatea dintre noi, chiar și atunci când simptomele încep să fie destul de serioase. Iată 8 semne la care ar trebui să fim foarte atenţi.

8 semne care ar trebui să te trimită imediat la doctor
Sursa foto: Pexels.com / Pavel Danilyuk
de Claudia Popovici    |    24 Mai 2022   •   20:00

Pentru unele persoane, fiecare lovitură, durere sau tuse înseamnă un drum de urgență la spital, în timp ce pentru altele, vizitele la doctor sunt extrem de rare, chiar și atunci când starea de sănătate dă semne că se înrăutățește. 

Indiferent de situația în care vă aflați amintiți-vă că, pentru multe afecțiuni, prevenția și diagnosticarea din timp a unor probleme de sănătate înseamnă mai multe șanse de a trata o boală, dar și de a evita posibilele complicații. Iată 8 semne care ar trebui să ne trimită imediat la doctor.

1. Dureri musculare

Ce-i drept, de cele mai multe ori, durerea musculară apare pe fondul unei activități fizice intense, cu care organismul nu este obișnuit. După câteva zile, durerea musculară ar trebui să treacă de la sine. Totuși, atunci când aceasta persistă pentru mai mult de o săptămână, poate indica un semnal de alarmă.

2. Schimbări dese de dispoziție şi confuzia mentală bruscă
Schimbările de dispoziție și confuzia bruscă pot apărea cu probleme de sănătate mintală, precum și cu condiții fizice, cum ar fi o infecție sau o interacțiune medicamentoasă. Atenție la dificultăți de gândire sau de concentrare, modele neregulate de somn și sentimente de anxietate sau depresie.

3. Febra ridicată
Febra este o modalitate prin care corpul luptă în mod natural cu infecția. Cu toate acestea, dacă aveți febră peste 39 °Celsius sau o febră care durează mai mult de trei zile, ar trebui să vă adresați medicului.

Poate fi vorba de o infecție mult mai serioasă, care poate necesita un tratament cu antibiotic. Alte semne ale unei infecții bacteriene pot fi febra însoțită de un alt simptom, precum durere în gât și durere sinusală.

4. Răceală, gripă, tuse
Nu este întotdeauna ușor să știi când să mergi la medic pentru o răceală. Dar dacă starea de sănătate se degradează mergeți imediat la medic.

Mai exact, urmăriți următoarele:

  • O tuse severă care durează mai mult de două săptămâni poate indica tuse convulsivă, în timp ce congestia susținută poate duce la o infecție a sinusurilor dacă este lăsată netratată.
  • Dacă aveți febră, dureri musculare sau alte simptome asemănătoare gripei, este posibil să aveți, de fapt, gripă. În aceste cazuri, cel mai bine este să consultați medicul 
  • Persoanele în vârstă, viitoarele mame și persoanele cu boli de inimă ar trebui să fie deosebit de precaute, deoarece sunt mai susceptibile de a dezvolta complicații de la gripă.

5. Dificultăți de respirație

Exercițiile fizice intense, obezitatea sau temperaturile extreme pot duce la apariția unor dificultăți de respirație. Însă, dacă acestea apar fără un motiv evident, ar trebui să mergi la medic. Poate fi vorba de astm, bronșită sau o altă problemă de sănătate, mai ales dacă simptomele apar brusc și sunt intense.

6. Scăderea bruscă a greutății corporale

O scădere inexplicabilă a greutății ar putea indica, printre altele, tiroida hiperactivă, diabet, depresie sau boli hepatice. Ca regulă generală, dacă ați slăbit mai mult de 10% din greutatea corporală în ultimele șase luni (și nu sunteți obez), faceți o programare la medic.

7. Dureri acute în piept, abdomen sau pelvis

Durerea anormală, intensă și susținută în piept, abdomen sau pelvis poate indica o problemă de bază care necesită atenția unui medic. Unele exemple includ atac de cord, atunci când durerea este în piept, calculi biliari când sunt în abdomen (mai ales dacă sunt însoțiți de greață și vărsături) și apendicita sau infecția la rinichi când se află în pelvis.

8. Durerile de spate

Durerea de spate ne afectează pe cei mai mulți dintre noi, iar o cauză ar putea fi pur și simplu o poziție incorectă pe scaun. Însă, poate fi vorba și de o problemă mai serioasă. În general, o durere de spate cauzată de încordarea mușchilor va trece dacă te odihnești și adopți o poziție corectă când stai pe scaun sau dacă medicul îți recomandă un tratament cu calmante.

Totuși, dacă durerea de spate nu trece după patru sau șase săptămâni de la apariție, poate fi vorba de durere cronică, problemă care necesită neapărat un control medical. În unele cazuri, poate fi vorba de hernie de disc sau sciatică, cauzată de compresia rădăcinii nervului.

Citiți şi: Simptomul care face diferența între durerea de spate sau de rinichi | Precizările unui cunoscut medic urolog

×
Subiecte în articol: semne consult medic
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close