Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Va fi retrasă acreditarea Spitalului ”Sfânta Maria”? Răspunsul Agenţiei Naţionale de Transplant

Va fi retrasă acreditarea Spitalului ”Sfânta Maria”? Răspunsul Agenţiei Naţionale de Transplant

Va fi retrasă acreditarea Spitalului ”Sfânta Maria”? Răspunsul Agenţiei Naţionale de Transplant
de M.Z.    |    28 Noi 2016   •   16:24

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) nu are motive să retragă acreditarea acordată Spitalului ”Sfânta Maria” pentru a putea realiza transplant pulmonar, a afirmat, luni, Victor Zota, consilier în ANT. 

”Eu nu ştiu (...) să se pună problema retragerii ei (...). Din punctul nostru de vedere, al Agenţiei, nu avem niciun motiv să retragem acreditarea la Sfânta Maria”, a declarat Victor Zota. 

Întrebat dacă există motive pentru a nu se face transplant pulmonar în România, Zota a răspuns: ”Din punctul de vedere al ANT, nu”. 

Potrivit acestuia, pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar se află trei persoane. 

”Echipa de pneumologi a Spitalului ”Sfânta Maria” a analizat dosarele primite din ţară cu indicaţie de transplant pulmonar. A evaluat medical. (...) Noi l-am acreditat, îl considerăm eligibil, restul este decizia altora dacă-l finanţează sau nu”, a spus Zota, fiind întrebat pe ce bază a fost făcută lista de aşteptare, având în vedere că transplantul pulmonar nu este finanţat. 

Totodată, el a arătat că Spitalul ”Sfânta Maria” nu a fost acreditat la presiuni. 

”Nu. (...) Noi avem o hârtie din anul 2015, din vară, în care am solicitat Ministerului Sănătăţii o comisie interdisciplinară care să analizeze situaţia transplantului pulmonar din România, pentru că fusesem înştiinţaţi de către AKH şi Eurotransplant că s-ar putea să existe pe viitor probleme. (...) Am analizat împreună cu conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant mai multe soluţii, din nefericire noi nu prea am găsit la ora aceea o soluţie care să fie - să zicem - fezabilă pentru transplantul pulmonar, după care Spitalul 'Sfânta Maria' a venit cu dosar la nivelul Agenţiei Naţionale (...), un dosar pe care l-am analizat şi în urma căruia am considerat că este eligibil pentru această activitate. Am trimis o echipă de inspecţie împreună cu Ministerul Sănătăţii, deci inspecţia a fost făcută de un reprezentant al ANT şi un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, pe două grile separate. Ambele grile au constatat că sunt îndeplinite toate condiţiile la 'Sfânta Maria', motiv pentru care s-a emis decizia de acreditare, după care a fost înştiinţat Ministerul Sănătăţii că există acest spital acreditat pentru transplant pulmonar şi să fie introdus în Programul Naţional de Transplant pentru a fi finanţat”, a explicat Victor Zota. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: transplant
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close