Alarmă mondială de sănătate! Prima bacterie rezistentă la "ultima soluţie" de antibiotice se răspândește în întreaga lume

23 Ian 2016   •   21:37
Alarmă mondială de sănătate! Prima bacterie rezistentă la "ultima soluţie" de antibiotice se răspândește în întreaga lume

La doar două luni după ce a fost identificată în China, prima bacterie rezistent la ”ultima soluție” de antibiotice s-a răspândit și în Europa. Aceasta a fost identificată, printre altele,  în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania, Portugalia.

Pericolul este unul uriaș, avertizează oamenii de știință.

Câteva gene de rezistenţă identificate în China sugerau faptul că am putea avea cât de curând o bacterie rezistentă la orice tip de antibiotic existent pe piaţă. Iar criza poate apărea foarte curând, întrucât aceste gene au fost găsite deja în bacterii care au infectat oamenii. Anunţul făcut de NewScientist.com  în luna noiembrie vine la doar câteva zile după avertismentul OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) cu privire la riscurile consumului în exces de antibiotice, făcut cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Antibioticelor. 

Până acum, un tip de bacterie cunoscută drept "Gram negativ" rămăsese vulnerabilă în faţa unei singure clase de antibiotice, numite polymyxine. Acestea au fost numite "ultima soluţie" de antibiotice şi au fost folosite pentru a trata infecţii care rezistau la orice alt tip de antibiotic. 

În 2012, OMS a clasificat colistinul, cel mai folosit polymixin, ca fiind ciritc pentru sănătatea umană. Dar asta nu i-a împiedicat pe fermierii din întreaga lume, în special din China, să folosească mari cantităţi de colistin pentru a îngrăşa porcii sau puii. 

Yi-Yun Liu de la Universitatea Agricolă Sudul Chinei, din Guangzhou, şi colegii său au descoperit prima genă cunoscută ca fiind rezistentă la colistin şi care este capabilă să migreze de la o bacterie la alta.

Semnalul de alarmă este tras din cauză că această genă este deja răspândită în sudul Chinei, găsindu-se în 15% din mostrele de carne şi 21% dintre animalele testate aleator între 2011 şi 2014. Mai rău, această genă a rezistenţei a început deja să apară în infecţiile umane. Din 1322 de mostre de sânge sau urină din spitalele din Sudul Chinei, echipa de cercetători au găsit gena în 16 cazuri. 

Cercetătorii avertizează că din cauză că această genă poate migra între bacterii, devine inevitabil faptul că va dezvolta o rezistenţă la toate medicamentele, devenind imună la toate formele cunoscute de antibiotic. Mai mult, această genă se pare că migrează cu uşurinţă între tulpinile E-Coli şi alte bacterii comune, care cauzează o largă paletă de infecţii sanguine, urinare sau intestinale.

ExitPOLL
x close