Antena 3 Actualitate Sănătate Alexandru Rafila: "Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit pentru pandemie"

Alexandru Rafila: "Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit pentru pandemie"

de Silvia Preda    |    18 Ian 2022   •   18:10
Alexandru Rafila: "Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit pentru pandemie"
Sursa foto: Antena 3

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, declară că sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia.

"Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19”, a spus ministrul Sănătăţii la lucrările Conferinței „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”.

Rafila a explicat că în România a existat o fluctuație între măsurile de izolare la începutul pandemiei și măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val: "stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor cheie pentru a face față crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-Covid-19.”

Alexandru Rafila: "Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate"

Ministrul Sănătății a mai declarat: "un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european”.

În final, Rafila a menționat că, în opinia sa, „colaborarea și sprijinul european, asistența tehnică din partea ECDC și Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face față pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare și o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close