Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimente pe care să le consumi iarna ca să fii sănătos | Recomandările unui nutriţionist român cunoscut

Alimente pe care să le consumi iarna ca să fii sănătos | Recomandările unui nutriţionist român cunoscut

Sezonul rece vine cu o serie de provocări pentru sistemul imunitar, dar avem la îndemână soluţii pentru a ne bucura de stări de bine şi sănătate. Iată topul alimentelor pe care să le consumi iarna ca să fii sănătos.

Alimente pe care să le consumi iarna ca să fii sănătos | Recomandările unui nutriţionist român cunoscut
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    06 Dec 2022   •   20:03

Potrivit nutriționiștilor, sezonul rece reprezintă o perioadă în care trebuie să acordăm atenție sporită, mai ales din punct de vedere nutrițional. 

"Sezonul rece pune un stres suplimentar asupra organismului. Nu doar frigul, ci și lipsa soarelui, variațiile de umiditate din casă (aer prea uscat), aerisirea precară, trecerea de la sezonul cald la cel rece. 

Este nevoie să furnizăm toate vitaminele și mineralele necesare cu alimente care să ofere energie, să stimuleze circulația, să ajute imunitatea și să ne încălzească", recomandă nutriţionistul Cristian Mărgărit care oferă o listă de alimente pe care să le consumi iarna ca să fii sănătos.

Alimente pe care să le consumi iarna ca să fii sănătos

1. Peștele - reduce inflamația, oferă protecție antioxidantă

Aici includem și ficatul de cod, ca cea mai bună sursă de omega 3, vitamina D, vitamina A. Acest pește este de preferat să fie proaspăt, dar cum nu stăm lângă ocean, ne vom mulțumi cu variantele mai comune: congelat, conserve.

Sunt compromisuri care merită făcute pentru densitatea nutritivă a peștelui. Aportul de seleniu, zinc, fier, omega 3, vitamina D ajută imunitatea, reduce inflamația, oferă protecție antioxidantă.

Îl preparăm cât mai puțin (temperaturi mici): la abur sau la cuptor. Evităm grătarul și prăjirea. Grăsimile din pește sunt sensibile la denaturare (gătire, expunere la oxigen) și trebuie protejate.

Dintre animalele terestre puiul este binevenit, de preferat sub formă de supă de pui cu legume, unul dintre remediile naturale pentru răceli. Porcul va veni singur în perioada sărbătorilor, nu trebuie să-l căutăm în mod deosebit". 

2. Ciupercile - ajută sistemul imunitar

Ajută imunitatea și au vitamine din grupul B, proteine, minerale. Este bine să includem în meniul nostru o diversitate de ciuperci, nu doar un singur tip. Se găsesc proaspete, congelate sau conservate, în diverse combinații.  

3. Ovăz (fulgi și tărâțe) - susţin digestia, protejează pielea, oferă saţietate

Budincile de ovăz sau porridge-ul sunt ușor de făcut și putem include alte ingrediente sănătoase: iaurt, nuci, semințe (este celebră cea cu semințe de chia), fructe (uscate). 

4. Citricele - surse bogate în vitamina C

Sunt fructe bogate în vitamina C, specifice sezonului rece la noi în țară. Dacă vara mâncăm fructele locale, în sezon, iarna este timpul pentru fructele exotice. Le mâncăm de preferat crude dar pot fi făcute și suc. Lămâia este regina, pentru că nivelul de vitamina C este maxim și o putem folosi la marinate sau pentru alte rețete. Dacă folosim și coaja, alegem lămâi netratate. 

5. Condimentele - stare de bine şi plus de aromă

Este bine să mergem mult mai departe decât ceapă și usturoi, sare și piper atunci când condimentăm mâncarea.

Condimentele au, pe lângă gust, un efect protector asupra alimentelor dar și asupra sănătății. Plantele aromatice se găsesc și proaspete.

Dar este bine să avem în casă măcar boia dulce și iute, turmeric, un mix de ierburi de provence, un sos de soia de calitate (eventual cu conținut redus de sare sau fără gluten).

Aici aș include uleiurile de calitate, care să dea un plus de aromă: măsline extravirgin, susan”, recomandă nutriționistul Cristian Mărgărit pe blogul său.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close