Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Analizele care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor. Ce trebuie să știe toți românii

Analizele care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor. Ce trebuie să știe toți românii

Specialiștii au descoperit că există mai multe analize care pot depista cancerul chiar înainte de a apărea simptomele, acest lucru îl face mai uşor de tratat.

Analizele care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor. Ce trebuie să știe toți românii
Sursa foto: foto: Pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iul 2020   •   17:00

„Testele de screening e bine să fie făcute periodic. Ele trag semnale de alarmă la oameni în aparentă stare de sănătate, când boala nu manifestă semne clinice”, spune Alina Constantin, medic de familie.

Pentru femei:

1. Cancerul la sân . Screeningurile timpurii oferă şanse mari de vindecare în cancerul de sân. Cu cât tumoarea canceroasă e mai mică, cu atât şansele de reuşită ale unei operaţii sunt mai mari. „Factorii de risc şi pre dispozanţi pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de sân, lipsa sarcinilor şi a alăptării, administrarea de hormoni”, avertizează medicul Alina Constantin, scrie Doctorul Zilei.

Cea mai la îndemână metodă de testare este autoexaminarea sânilor, însă puteţi apela şi la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Me dicii recomandă să vă faceţi teste de la vârsta de 40 de ani.

2. CANCER COLORECTAL. Majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipii din colon. Pentru prevenire e importantă depistarea şi înlăturarea polipilor înainte ca ei să se transforme în cancer.

Ca metode de screening se pot folosi testul de sângerare ocultă în scaun (depistarea sângelui în materiile fecale), colonoscopia, care investighează rectul şi întreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar şi sigmoidoscopia, metodă prin care se vede doar o parte a colonului.

×
Subiecte în articol: analize cancer simptome
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close