Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Despre cancerul de col uterin și vaccinul anti-HPV, cu dr. Alexandru Rafila

ANTENA3.RO LIVE. Despre cancerul de col uterin și vaccinul anti-HPV, cu dr. Alexandru Rafila

ANTENA3.RO LIVE. Despre cancerul de col uterin și vaccinul anti-HPV, cu dr. Alexandru Rafila
06 Iul 2018   •   12:33

România este țara cu cea mai mare incidență a cancerului de col uterin din Europa și țara cu cea mai mare mortalitate cauzată de această boală. 2000 de femei mor în fiecare an din acest motiv.

Și tot România este, culmea, singura țară care nu decontează vaccinul anti HPV.

Doctorul Alexandru Rafila a vorbit cu Maria Coman joi, la Antena3.ro LIVE, despre acest subiect.

„Există dovezi care arată că toate cancerele de col uterin sunt legate de virusul papiloma. Avem la dispoziție un vaccin care este foarte eficient. În momentul de față există un vaccin care are nu mai puțin de nouă tulpini diferite implicate în producerea acestor leziuni cancerose. El este administrat prin programele de vaccinare în majoritatea țărilor europene, dar și în alte continente”,  spus medicul Rafila.

Potrivit lui, Australia a introdus programe de succes încă de acum 12 ani. 

„Australienii au introdus vaccinarea și la băieți, pentru că exclude câteva tipuri de cancer care pot apărea și la bărbați”, a declarat doctorul Alexandru Rafila.

Vacinul anti - HPV a fost introdus în România în toamna anului 2008, dar nu a fost pregătită deloc acea campanie, susține medicul Rafila. „Medicii de familie NU au primit niciun fel de informații și s-au găsit în fața unui vaccin nou. Părinții n-aveau informații. A fost o campanie foarte scurtă de informare, au existat multe mesaje negative(...). Sunt zeci de milioane de femei vaccinate, nu s-au văzut reacții adverse. În anul 2008, doar 2,6% din fetele eligibile au fost vaccinate. A fost o pierdere economică, vaccinul a expirat”, a spus el, joi, la Antena3.ro LIVE.

Vaccinul anti-HPV ar trebui introdus cât mai repede. Suntem ultima țară din Uniunea Europeană care nu a introdus acest vaccin!

Potrivit specialiştilor, HPV este al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecţii la nivel global.

„Dacă lumea va observa că nu există decât beneficii, încrederea va crește și cu siguranță și acoperirea vaccinală”, a opinat medicul.

Doctorul Alexandru Rafila: Majoritatea populației are încredere în vaccinuri

„Atunci când se introduce un vaccin nou, se notează toate elementele care ar putea să fie în legătură cu vaccinul.(...) Eu și colegii mei ne vaccinăm copiii. Eu m-am vaccinat în public împotriva gripei și au apărut imediat reacții. Sunt lucruri care depășesc sfera decenței. Produsele utilizate în România sunt produse similare cu cele din alte țări din Europa”.

Boli eradicate de zeci de ani riscă să reapară!

Variola a fost eradicată. Sunt țări în care a reapărut poliomielita și România este o țară la risc, tocmai din cauza acoperirii vaccinale care nu e satisfăcătoare(...). Ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, a spus medicul Rafila.

Antena 3 la lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close