Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Despre infertilitate și vaccinul HPV, cu medicul Andreas Vythoulkas

ANTENA3.RO LIVE. Despre infertilitate și vaccinul HPV, cu medicul Andreas Vythoulkas

ANTENA3.RO LIVE. Despre infertilitate și vaccinul HPV, cu medicul Andreas Vythoulkas
01 Noi 2018   •   15:00

Influențează sau nu regimul alimentar fertilitatea? De ce a crescut atât de mult numărul femeilor care nu reușesc să rămână însărcinate? Cum a devenit stresul prima cauză a infertilității și care sunt celelalte, dar și care sunt posibilele soluții?

Maria Coman va vorbi și despre vaccinul HPV. Ce rezultate a avut în alte țări, când ne vaccinăm fetele și multe alte lucruri ne va spune medicul Andreas Vythoulkas. Despre toate acestea și despre rezultatele - unele surprinzătoare, altele îngrijorătoare - ale primului studiu privind infertilitatea din țara noastră.

Andreas Vythoulkas, despre infertilitate: 

„Foloseam toate datele din țările vecine și presupuneam că aceleași date și pentru România. Într-adevăr, a durat mai mult, șapte luni de zile, dar reiese că unul din 5 cupluri nu pot să obțină sarcina. Când avem contact neprotejat mai mult de un an de zile și nu avem sarcină înseamnă că e un cuplu infertil”.

Principalele cauze

„La ora actuală și dacă vedem procentele de acum 10-20 de ani, procentul crește. Primul factor e că femeile din zilele noastre uită să facă copii. Au carieră, vor să crească profesional. Au alte priorități. Dar natura nu iartă. Cele mai multe care vin la mine sunt femeile de peste 35 de ani. Șansele sunt mult mai mici”. 

„Vă dau un exemplu. Acum 20 de ani, când o femeie la 30 de ani nu avea copil, toți o arătau cu degetul. E și mentalitatea noastră”. 

„Ovarele au vârsta lor biologică. Nu putem să dăm timpul înapoi și nu putem să evoluăm ovarele. Cu cât întârziem să avem un copil, există șanse mari să avem probleme de fertilitate”. 

Metodele la care putem apela în caz de infertilitate

„Primul lucru e să avem un diagnostic corect. E ca orice altă boală. După ce avem diagnosticul, o să avem și tratamentul. Există niște etape. Avem diagnostic de infertilitate și apoi tratament. Problema e că cuplurile care se confruntă cu infertilitatea trebuie să se ducă cât mai repede la doctor. Dacă stăm acasă e clar că nu se rezolvă”. 

„Atunci când avem mai mult de un an și nu avem sarcina și nici nu mergem la doctor, șansele sunt de 3%. Dacă stăm doi ani, șansele sunt de 1%. Trebuie să găsim boala în spate, să o rezolvăm. În primă fază, femeile se duc la un medic ginecolog, dar apoi mergem la un medic care se ocupă de infertilitate”.

„Aveam exemple de cupluri care stăteau șapte ani acasă de frică și până la urmă rezolvarea problemei erau niște pastile de 20 de lei. 7 ani înseamnă griji, supărare, frustrare. Foarte multe cupluri ajung și la divorț. Vedeți ce ironie. Să ajungi la divorț decât să ajungi la doctor”. 

„70% din cazuri se rezolvă nu cu proceduri de fertilizare în vitro. Doar 30% se rezolvă așa, restul cu tratament. Aici sunt toate discuțiile pe care le avem și cu statul și Ministerul Sănătății. Trebuie acoperită de la stat ca orice altă boală. Dacă ajuți 20% din cupluri care vor și nu pot să aibă copil, e un ajutor foarte mare”.

Tratament

„Un tratament poate fi o intervenție. Sau prin histeroscopie, care e o operațiune destul de simplă. Să nu uităm că am vorbit de infertilitate feminină, dar 50% e infertilitate masculină. Și aici putem să ajutăm. Ajungem la infertilitate masculină din cauza stilului pe care îl avem în fiecare zi.. stresul, fumatul, mâncarea fast-food. Influențează foarte mult evoluția spermatozoizilor”. 

„Altă procedură ar fi niște tratamente medicamentuoase. Și într-adevăr, alte cazuri se rezolvă prin procedura de fertilizare în vitro. Nu e un lucru care e greu fizic, dar cea mai grea parte e cea emoțională. Femeia așteaptă ca neapărat rezultatul să fie pozitiv. Aici e partea cea mai dificilă”. 

„Pentru femeie e o perioadă foarte dificilă pentru că face și niște tratamente hormonale. Dar intră și în niște gânduri negative. Se gândesc că dacă nu o să iasă, poate soțul o să le lase”. 

„Noi, ca medici, când avem un cuplu în față, știm dacă o să reușească să obțină sarcina sau nu. Dar nu știm dacă femeia va reuși să o ducă la capăt. Vă dați seama cât de importantă e parte psihică într-o astfel de situație? E rău când ai multe șanse să obții ceea ce trebuie și tu cedezi”.

„E demonstrat și că stresul scade șansele. Când oamenii sunt stresați, pierde un hormon. Se produc contracții uterine. Când facem fertilizare în vitro, avem embrionii și îi introducem în uter pentru aproximativ 48 de ore. Ei rămân liberi. Dacă uterul se contractă, e posibil să fie eliminați. Și atunci degeaba a fost o intervenție perfectă”. 

„Atunci când ai o procedură și nu ai rezultatul dorit, trebuie să te întorci înapoi. Ar trebui să iasă până la urmă. Trebuie să ai un diagnostic corect și complet. Să știi exact ce ai de tratat și rezultatul o să vină”. 

„Asta e cea mai complicată metodă din punct de vedere emoțional”. 

Despre vaccinul HPV

„Vaccinul HPV e bun pentru că majoritatea femeilor care nu sunt vaccinate sunt predispuse să ia.. E frica de acel ceva nou. Există mereu o reticență și vine din educație, din percepția oamenilor. Alții primesc ceva nou mult mai deschis. Dar sunt și alții mai reticenți. Dar dacă mergem pe gândirea respectivă nu rezolvăm problema. Nu zic că nu trebuie să fim informați, dar să nu fim reticenți. Vaccinul respectiv salvează vieți. Majoritatea cuplurilor au și contact neprotejat și se transmite foarte ușor. De ce dacă există soluție, să nu o folosim?”

„Vaccinul se face când sunt fetele la o vârstă mai mică. Nu trebuie să avem 13-14 ani, putem să avem și peste 20 de ani. Doar că e o altă abordare”.

Alte cauze ale infertilității

„Probleme tubare. Avem trompele înfundate. Practic care e motivul? Când nu facem controale regulate. Când avem infecții care nu sunt diagnosticate și tratate la timp. Alte probleme cum ar fi fibroame uterine. Alt motiv e boală de endometrioză. E o boală nouă, dar se vede că tot mai multe femei se confruntă cu ea. Nu știm cum începe, există o bază genetică, dar exact de unde pornește nu știm. E clar că e o dereglare hormonală. Dar exact motivul nu-l știm”.

„Rolul nostru, ca medici, e de a informa că infertilitatea e o boală și că majoritatea cazurilor se rezolvă”. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close