Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Au apărut picăturile pentru ochi care pot "dizolva" cataracta

Au apărut picăturile pentru ochi care pot "dizolva" cataracta

Au apărut picăturile pentru ochi care pot "dizolva" cataracta
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    25 Iul 2015   •   00:24

Cercetătorii americani au dezvoltat un nou medicament care poate fi administrat direct în ochi printr-un picurător destinat micșorării și dizolvării cataractei, principala cauză de orbire, informează sciencealert.com, potrivit Agerpres.

 
Cu toate că efectele acestui medicament nu au fost încă testate pe oameni, echipa de la University of California din San Diego speră să obțină și în studiile clinice aceleași rezultate obținute în timpul testărilor pe cobai și să ofere o alternativă la singurul tratament disponibil în prezent pentru pacienții cu cataractă: chirurgia dureroasă și deseori prohibitivă datorită costurilor.
 
Afectând zeci de milioane de oameni din întreaga lume, cataracta este cauzată de opacifierea cristalinului, iar atunci când este lăsată netratată poate duce la orbire totală. 
 
Acest lucru se întâmplă în cazul în care structura proteinelor cristalinului care alcătuiesc lentila ochilor noștri se deteriorează, provocând proteinele deteriorate sau dezorganizate să se strângă în grupuri și să formeze un strat de culoare albastru lăptos sau maro care împiedică vederea clară. Deși cataracta nu se poate propaga de la un ochi la altul, ea poate să apară în mod independent la ambii ochi.
 
Oamenii de știință nu sunt în totalitate siguri în legătură cu cauzele producerii cataractei, dar cele mai multe cazuri sunt legate de vârstă. Circa 32,4 milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi și 90% dintre ei trăiesc în țări în curs de dezvoltare. 
 
Noul medicament se bazează pe un steroid natural numit "lanosterol". 
 
Cercetătorii au testat picăturile pentru ochi pe bază de lanosterol în trei tipuri de experimente. În primul rând au lucrat cu cristaline umane de laborator și au văzut o scădere în dimensiuni a cataractei. Apoi au testat efectele asupra iepurilor și, potrivit Hanaei Armitage de la Science Mag, după șase zile, din totalul de 13 pacienți, doi care aveau forme severe de cataractă au ajuns la forme moderate, iar restul nu au mai avut nici un fel de cataractă. În cele din urmă au testat picăturile pentru ochi pe câini care fac în mod natural cataractă.
 
La fel ca în cazurile cristalinului uman de laborator și al iepurilor, câinii au răspuns pozitiv la medicament, cei cu cataractă severă vindecându-se complet sau aproape complet.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close