Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Bacteria periculoasă care se poate ascunde în fructele de mare. Omoară o treime din oamenii care o contactează

Bacteria periculoasă care se poate ascunde în fructele de mare. Omoară o treime din oamenii care o contactează

Vibrio este bacteria periculoasă care îi poate ucide pe cei ce mănâncă fructe de mare. Primele simptome ale contactării sale apar în primele 24 de ore.

Bacteria periculoasă care se poate ascunde în fructele de mare. Omoară o treime din oamenii care o contactează
Sursa foto: Gettyimages | d3sign
de Ioana Mircea    |    20 Aug 2022   •   09:22

Infecțiile cu bacteria Vibrio sunt mai frecvente vara, din cauza apelor mai calde. Ele sunt asociate cu consumul de fructe de mare gătite insuficient.

Bacteria Vibrio se găsește frecvent în diferite medii cu apă sărată. Un semn comun al infecției cu Vibrio este holera. Holera se manifestă în primul rând prin pierderi rapide de apă și diaree apoasă.

Vibrioza este un semn al unei infecții cu Vibrio mai severe. Cauzele obișnuite ale vibriozei includ consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite, în primul rând stridii, sau expunerea rănilor la apa de mare.

Pacienții infectați cu acestă bacterie suferă în mod normal de diaree apoasă, crampe abdominale, greață și vărsături în primele 24 de ore de la ingerarea bacteriei, iar ele se prelungesc pe mai multe zile.

Din cauza deshidratării severe, ratele de mortalitate sunt ridicate atunci cand nu este tratată. Moartea poate surveni la adulții infectați în câteva ore.

Formele severe sunt „rare”, susțin Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu excepția cazului în care cineva are un sistem imunitar slăbit.

Cum ne tratăm

Tratamentul nu este necesar în cazurile ușoare însă în cazurile severe pot fi utilizate antibiotice. Cu toate acestea, statisticile arată că aproximativ 100 de oameni mor din cauza unei infecții cu astfel de bacterii în fiecare an. 

Infecția cu bacteria Virbio duce la moarte prin intermediul deshidratării severe, de aceea, cel mai important tratament este rehidratarea pacientului oral sau intravenos. Hidratarea orală se face prin consumarea unor cantități mari de apă cu săruri. În cazul în care pacientul este deshidratat sever se recomandă hidratarea intravenoasă.

Cum ne ferim de infectarea cu bacteria Vibrio

Bacteria se răspândește prin alimente din cauza unei igiene deficitare. Unele măsuri simple pot reduce riscul de contractare cu Vibrio. Putem preîntâmpina infecția urmând următoarele sfaturi de la specialiști:

- să se consume numai fructe foarte bine spălate;
- să se evite salatele, pestele crud și legumele nefierte;
- să se asigure ca mâncarea este bine preparata termic;
- să se asigure ca apa este îmbuteliata sau fiarta înainte de consum;
- călătorii ar trebui sa se informeze cu privire la holera înainte de a vizita o tară in care aceasta boala este răspândita.

Mai mult de atât, în prezent, există trei vaccinuri antiholeră recomandate de Organizația Mondiala a Sănătății (OMS). Toate trei necesită două doze pentru a oferi protecție completă, potrivit sfatulmedicului.ro.

×
Subiecte în articol: fructe de mare Vibrio bacterie vibrioză
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close