Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Boala cauzată de obezitate care poate duce la moarte în timpul somnului. Cum se tratează

Boala cauzată de obezitate care poate duce la moarte în timpul somnului. Cum se tratează

Persoanele obeze sunt predispuse la apnee, o tulburare gravă care implică pauze frecvente de respirație în timpul somnului. Depozitele de grăsime de la nivelul tractului respirator superior, care îngustează căile respiratorii, pot duce la sufocare în timpul somnului.

Boala cauzată de obezitate care poate duce la moarte în timpul somnului. Cum se tratează
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2022   •   12:00

Obezitatea este un factor major de risc pentru dezvoltarea apneei în somn.

Un studiu realizat de American Academy of Sleep Medicine arată că persoanele cu apnee severă în somn au un risc de mortalitate mult mai mare decât oamenii care nu suferă de această afecțiune.

Conform studiului realizat de American Academy of Sleep Medicine, aproximativ 42% dintre decesele la persoanele cu apnee severă în somn (5 din 12 decese) au fost atribuite bolilor cardiovasculare sau accidentului vascular cerebral.

Simptomele frecvente ale apneei sunt sforăit, durere de cap dimineața, transpirația în timpul somnului, somnolență excesivă în timpul zilei, vizite frecvente la baie pe timpul nopții, insomnie, senzația de sufocare.

Principali factori de risc sunt: obezitate (indice de masă corporală >30), circumferința gâtului (> 43 cm la bărbați și > 38 cm la femei), diabet/hipertensiune arterială.

Cum se tratează apneea

Apneea se tratează prin aer cu presiune pozitivă continuă, susține doctorul pneumolog Oana Deleanu.

„Apneea se tratează cu CPAP, adică aer cu presiune pozitivă continuă. Ce poți să faci este să sufli un aer cu presiune pozitivă care ține căile aeriene deschise și împiedică colapsul.

Persoanele ajung să trăiască toată viața cu această mască, doar că la un moment dat, după ce se dă masca jos, pentru că acea presiune are un efect asupra baroreceptorilor, îi face mai tonifiați", a explicat Pneumologul Oana Deleanu, la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: boala obezitate moarte somn
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close