Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cele mai frecvente tipuri de cancer la femeile tinere, depistate printr-un singur test

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femeile tinere, depistate printr-un singur test

Un nou test ar urma să prezică riscul femeilor de a face patru tipuri de cancer întâlnite frecvent la femeile tinere, relatează presa internațională.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femeile tinere, depistate printr-un singur test
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2022   •   10:18

Testul se bazează pe celulele cervicale dintr-un singur eșantion prelevat în timpul un test de rutină.

Prin examinarea acestor celule, experții vor putea să identifice cancerul ovarian, de sân, de uter sau de col uterin, sau să prezică riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

Cercetătorii au folosit probe de celule cervicale de la 242 de femei cu cancer ovarian şi de la 869 de femei care nu aveau cancer.

Ei au evaluat 14.000 de modificări epigenetice şi au identificat o semnătură unică de ADN care ar putea fi folosită pentru a detecta sau a prezice prezența cancerului.

"Testul va căuta urmele de pe ADN-ul unei femei pe măsură ce trece prin viață, înregistrând traseul pe care îl parcurge şi dacă se îndreaptă către un cancer. Acesta va revoluționa screening-ul şi va permite o abordare mai personalizată a prevenirii şi depistării bolii. Femeile vor fi examinate, monitorizate şi tratate în funcția de riscul lor individual", a precizat profesorul Martin Widschwendter, de la Universitatea din Innsbruck şi UCL, conducătorul principal al studiului publicat în revista Nature Communications și citat de The Guardian.

Testul ar putea duce la stoparea dezvoltării maladiei

"Crearea unui nou instrument de screening pentru patru tipuri de cancer ​​cu un singur test ar putea fi revoluționară. Ar putea aduce o schimbare importantă în screening-ul pentru cancer: nu detectăm devreme, ci împiedicăm să se dezvolte", arată Athena Lamnisos, directorul executiv al Eve Appeal, unul dintre finanțatorii cercetării.

Cancerul ovarian este responsabil pentru cele mai multe decese atribuite cancerelor ginecologice.

În prezent, 75% dintre cancerele ovariene sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tumorile deja sunt răspândite în întregul corp.

Posibilitatea de a detecta boala mai devreme poate îmbunătăți rezultatele tratamentului.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei şi este, de obicei, detectat printr-o mamografie, urmată de o biopsie.

Însă noul test bazat pe examinarea celulelor cervicale ar putea schimba lucrurile.

"Această cercetare este incredibil de interesantă. În acest moment, nu există un test de screening pentru cancerul de sân la femeile sub 50 de ani. Dacă acest test poate ajuta la identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân, ovarian, col uterin şi uter la vârste mai mici, s-ar putea dovedi revoluționar", spune Liz O'Riordan, medic chirurg.

Autorii studiului menționează însă că sunt necesare cercetări suplimentare şi studii clinice pe scară mult mai largă pentru a confirma că testele ar putea prezice în mod eficient probabilitatea ca femeile să dezvolte cancer.

×
Subiecte în articol: cancer femei Martin Widschwendter
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close