Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Când devine periculoasă folia de aluminiu la gătit. Greşeli pe care să nu le faci în bucătărie

Când devine periculoasă folia de aluminiu la gătit. Greşeli pe care să nu le faci în bucătărie

Folia de aluminiu a devenit nelipsită din bucătăriile românilor, pentru că este practică şi ușor de folosit, dar cât de sănătos este să o folosești, rămâne sub semnul întrebării.

Când devine periculoasă folia de aluminiu la gătit. Greşeli pe care să nu le faci în bucătărie
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    19 Mar 2023   •   15:15

Un sandwich, un platou cu aperitive care trebuie transportat, o friptură care trebuie înăbușită la cuptor, toate sunt situații în care te salvează o folie de aluminiu.

Sunt voci care susțin că nu este niciun pericol, în timp ce altele arată că particule din acel metal (este o folie de metal, până la urmă), ar putea ajunge în mâncarea ta. 

Potrivit unor specialiști, folia de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Deși e o variantă ieftină și practică, nu este cea mai sănătoasă. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50 mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. 

Mâncarea gătită în folie de aluminiu poate crește riscul bolii Alzheimer

Practic, organismul uman poate tolera 1 mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012. 

Cercetătorii au descoperit în acel studiu că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer.

În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea, cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim, în schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre transferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roșiile, lămâile, oțetul) preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor transferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boala Alzheimer de prezența aluminiului în corp, ingerat prin mâncare, potrivit adevarul.ro. La sfârșitul anilor '90 cercetătorii unei Universități din New York veneau cu aceleași rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close