Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Decizia luată de Ministerul Sănătății, după ce doi medici și un pacient s-au electrocutat la Spitalul Colțea

Decizia luată de Ministerul Sănătății, după ce doi medici și un pacient s-au electrocutat la Spitalul Colțea

Decizia luată de Ministerul Sănătății, după ce doi medici și un pacient s-au electrocutat la Spitalul Colțea
de M.Z.    |    28 Iul 2016   •   18:41

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a precizat joi, în legătură cu incidentul de la Spitalul Colțea din Capitală, în care un pacient și doi medici au fost electrocutați în timpul unei intervenții chirurgicale, că este o situație anormală, iar managementul eficient al unei unități sanitare nu ar trebui să permită un asemenea lucru.

"Acest management al unității, respectiv la Spitalul Colțea despre care vorbim, este în subordinea Administrației Spitalelor Municipiului București, respectiv în subordinea autorităților locale, adică Primăria Generală a Capitalei. Aceste două autorități sunt primele care au atribuții și răspunderea să verifice și eventual să sancționeze managementul unei unități aflate în subordinea lor", a declarat presei Colintineanu.

El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că Ministerul Sănătății este "impasibil, că nu îi pasă, că nu-l interesează sau că și-a luat mâna" de pe spitale, precizând că MS va face un control la Colțea în cel mai scurt timp.

"Departe de noi această atitudine și departe de realitate aceste afirmații și vreau să spun asta cât se poate de clar: Nu e normală situația, regretăm situația în care au ajuns pacienții și medicii. Există anumite restrângeri apropo de verificări, în sensul în care DSP București nu are electricieni sau aparatură medicală să meargă să verifice dacă firele sunt încurcate sau dacă siguranțele sunt puse bine. De asemenea, Corpul de control al ministrului Sănătății se află în aceeași situație, singurele lucruri pe care le poate verifica sunt derularea contractelor de achiziții și de mentenanță. Este posibil și luăm în calcul includerea acestei tematici la controlul pe care l-am anunțat deja de multă vreme, la Spitalul Colțea", a arătat Colintineanu.

Potrivit acestuia, controlul a fost întârziat de procedurile legale în vigoare care prevăd că membrii Corpului de control al MS nu intră într-un spital care nu este în subordinea directă a sa, fără un reprezentant al autorităților locale și fără hârtiile aferente.

"Această hârtie a sosit, controlul urmează să fie organizat în cel mai scurt timp și urmează să luăm în considerare să fie introdusă și verificarea acestor documente și contracte în tematica viitoare", a susținut Colintineanu.

Întrebat de câte ori i s-a refuzat MS punerea la dispoziție a unui membru din administrațiile locale atunci când se intenționa un control la un spital, el a spus că nu a existat un refuz în mod concret, ci nu s-a primit răspuns.

"Au existat două, una a primit răspuns favorabil după preluarea mandatului de către noua conducere a Primăriei Generale a Municipiului București. În alt caz nu am primit răspuns și s-a făcut o nouă adresă", a mai spus Colintineanu.

Doi medici de la Spitalul Colțea și pacientul pe care îl operau au fost electrocutați joi în timpul intervenției de unul dintre instrumentele folosite. Medicul primar orelist Marian Stamate, un medic rezident și pacientul s-au electrocutat în timpul operației cu un electrocauter.
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății electrocutat
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close