Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum ne ferim de hipotermie, dacă rămânem blocați cu mașina în zăpadă sau petrecem mult timp afară

Cum ne ferim de hipotermie, dacă rămânem blocați cu mașina în zăpadă sau petrecem mult timp afară

Medicii avertizează că există risc ridicat de hipotermie, mai ales în cazul celor care petrec mult timp în spaţiul liber sau al celor rămaşi blocaţi în maşini, în mijlocul viscolului. Pentru fiecare dintre aceste situaţii există câteva reguli care trebuie urmate.

de Mia Lungu    |    Cristina Ştefan    |    29 Ian 2023   •   11:21

După viscolul puternic din weekend, urmează câteva zile cu frig pătrunzator. Medicii avertizează că exista risc ridicat de hipotermie, mai ales în cazul celor care petrec mult timp în spațiul liber sau în cazul celor rămasi blocați în mașini pe viscol. Iată ce trebuie să facem pentru a evita hipotermia.

În spaţii deschise:

1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.

2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.

5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

În maşină. Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

În spaţii închise:

1. Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade

2. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire.

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire pe durata nopţii.

×
Subiecte în articol: hipotermie zapada medici reguli
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close