Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum se manifestă fotofobia şi cum ne alegem corect ochelarii de soare

Cum se manifestă fotofobia şi cum ne alegem corect ochelarii de soare

Este vară și e necesar să ne protejăm ochii. Oftalmologul Andrei Filip a vorbit la rubrica ''Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea”, despre cum să ne alegem corect ochelarii de soare. Trebuie să rețineți că niște ochelari de soare fără filtrele necesare chiar ne îmbolnăvesc.

Cum se manifestă fotofobia şi cum ne alegem corect ochelarii de soare
10 Iul 2020   •   10:30

Oflalmologul a explicat ce înseamnă fenomenul de fotofobie, o afecţiune care se manifestă la persoanele cu o sensibilitate la lumină.

''Trebuie să înţelegem că există un fenomen care se numeşte fotofobie. Sunt unii oameni care au o sensibilitate la lumină. Asta poate ascunde o afecţiune, asta e clar, dar poate fi pur şi simplu o sensibilitate.

Primul sfat este să meargă la medic pentru a vedea că totul e în regulă. Sunt oameni care au astigmatism şi au o sensibilitate la lumină (...) Ochelarii de soare au rol de protecţie. Aceşti ochelari pot proteja şi direct în urma traumatismelor.

Oftalmologul Andrei Filip recomandă să purtăm ochelari cu lentile de plastic şi să ne alegem doar ochelari de soare cu filtru de protecţie

Eu recomand să se folosească ochelari cu lentile de plastic şi la ochelari de vedere şi la cei de soare. Dacă Doamne fereşte avem un accident, sticla face cioburi mici, iar plasticul se sparge în cioburi mai mari, mai greu. Există inclusiv lentile din policarbonat care se sparg foarte greu, adică rezistă la o lovitură ca de ciocan.

Există tipuri de culori care ajută în cazul unor anumite afecţiuni (...) Ochelarii de soare fără filtru pot fi periculoşi, pentru că în momentul în care intrăm într-o cameră întunecată sau ne punem ochelari de soare, pupila se dilată. Dacă suntem expuşi la lumină, pupila se face mică. Dacă eu am ochelari de soare întunecaţi proşti care îmi fac umbră, pupila mea se dilată şi atunci, toate razele nocive pot pătrunde cu mai mare uşurinţă în ochi'', a explicat medicul Andrei Filip.

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close