De ce nu e bine să pui lămâie în ceaiul fierbinte. Dr. Mihaela Bilic: La peste 60 grade, vitamina C se transformă în...

de M.Z.    |    14 Ian 2020   •   10:16
De ce nu e bine să pui lămâie în ceaiul fierbinte. Dr. Mihaela Bilic: La peste 60 grade, vitamina C se transformă în... Foto: Facebook/Mihaela Bilic

Vitamina C este esențială pentru întărirea sistemului imunitar, însă pentru a beneficia de toate proprietățile acesteia, este nevoie de respectarea anumitor reguli.

Spre exemplu, medicii atrag atenţia că atunci când este adăugată în băuturile fierbinţi, precum ceaiul, lămâia își pierde efectul antioxidant, ceea ce înseamnă că, în astfel de condiții, nivelul de vitamina C care ajunge în corp este egal cu zero.

Cum să beneficiem de toate avantajele vitaminei C? Ferind-o de căldură! Am avut zilele astea privilegiul să stau de vorbă cu un farmacist de excepție. Și am profitat, punând întrebări despre o mulțime de substanțe și nutrienți, cu dorința de a găsi noutăți și remedii eficiente pentru sănătate. În cursul după-amiezii, cu ocazia ceaiului de la ora 5, am primit o avertizare neașteptată legată de banala felie de lămâie pe care voiam să o pun în ceașcă: “Atenție, mi-a spus domnul farmacist, la peste 60 grade acidul ascorbic se transformă în ascorbați și își pierde efectul benefic antioxidant.”

Fir-ar să fie, mi-am zis în gândul meu, păi 60 grade înseamnă doar încălzit, nici măcar fiert! Păi asta înseamnă “ADIO” vitamina C din toate fructele și legumele gătite. Va trebui să învățăm să le consumăm crude, să le ronțăim precum iepurașii. Și abia acum, când mi s-a confirmat cât e de sensibilă, văd necesitatea suplimentelelor cu vitamina C, de măcar 0,5g/zi, mai ales în perioadele în care avem nevoie de o imunitate crescută.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. “Aceeași greșeală se face și cu mierea”, a continuat domnul farmacist, “încălzirea nu numai că distruge substanțele active, dar poate genera inclusiv compuși toxici”. Așa că ne place sau nu, trebuie să ținem seama de farmacologie dacă vrem să avem beneficii din nutriție. Și da, se confirmă faptul că nu toate produsele din alimentația noastră trebuie gătite/ preparate termic. Concluzia e clară și fără drept de apel: Natura ne-a făcut omnivori ca să putem mânca din toate, și animale și vegetale și crude și gătite. Asta înseamnă să mănânci sănătos!”, a scris medicul Mihaela Bilic, pe Facebook.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close