Antena 3 CNN Actualitate Sănătate De ce sunt benefice grețurile matinale. Ce arată un studiu făcut pe 800 de persoane

De ce sunt benefice grețurile matinale. Ce arată un studiu făcut pe 800 de persoane

De ce sunt benefice grețurile matinale. Ce arată un studiu făcut pe 800 de persoane
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    27 Sep 2016   •   16:18

Greţurile matinale şi vărsăturile, în cazul femeilor gravide, au fost asociate cu un risc mai mic de avort spontan, potrivit unui studiu publicat luni, informează AFP. 

Femeile care prezintă aceste simptome au un risc cu 50-70% mai mic de a pierde sarcina în comparaţie cu cele care nu au greţuri matinale, au stabilit oamenii de ştiinţă în urma unei cercetări efectuate pe circa 800 de femei, ale cărei concluzii au apărut în revista americană JAMA Internal Medicine. 

Pentru majoritatea femeilor, greaţa şi voma încetează în a patra lună de sarcină. Însă unele pot avea aceste simptome până la naştere. Cauzele nu sunt încă bine determinate, dar cercetătorii suspectează că starea de greaţă ar proteja fătul de toxine şi de alte microorganisme ce se găsesc în alimentele şi băuturile ingerate de mamă. 

''Ideea că greţurile matinale indică faptul că sarcina decurge bine este foarte răspândită de multă vreme, însă nu am dispus până acum de date statistice solide pentru a confirma această convingere'', a declarat Stefanie Hinkle, cercetător la Insitutul american de sănătate infantilă şi dezvoltare umană (NICHD), unul dintre autorii principali ai studiului. ''Cercetarea noastră a urmărit simptomele din prima săptămână de sarcină, imediat după concepţie, şi confirmă faptul că există o legătură între greaţă şi reducerea semnificativă a riscului de avort spontan'', a completat aceasta. 

Autorii studiului au analizat informaţiile furnizate de toate femeile cuprinse în cercetare care au ţinut o evidenţă zilnică a stărilor de greaţă şi a reprizelor de vomă, survenite între a doua şi a opta săptămână de sarcină, şi care au răspuns apoi, lunar, la un chestionar, până în săptămâna a 36-a de sarcină. 

Dintre cele 797 de femei gravide, 188 au suferit un avort spontan. În a opta săptămână de sarcină, 57,3% au raportat faptul că au avut greţuri, iar 26,6% au manifestat greaţă însoţită de vărsături, mai arată sursa citată.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: gravide
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close