Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Știi cât de toxic este aerul pe care îl inspiri? Poluarea crește riscul de hipertensiune

Știi cât de toxic este aerul pe care îl inspiri? Poluarea crește riscul de hipertensiune

Știi cât de toxic este aerul pe care îl inspiri? Poluarea crește riscul de hipertensiune
de S.T.    |    25 Oct 2016   •   22:49

Expunerea prelungită la un mediu cu aer poluat creşte de o manieră progresivă riscul de hipertensiune, conform unui studiu realizat pe circa 41.000 de subiecţi, care a fost publicat marţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Poluarea sonoră, generată de trafic în special, sporeşte de asemenea riscul de hipertensiune, potrivit autorilor studiului.

Potrivit acestui studiu european, o persoană din o sută, din aceeaşi categorie de vârstă, acuză o presiune arterială ridicată în zonele foarte poluate ale oraşului, spre deosebire de zonele unde aerul este mai respirabil. Acest risc este similar celui cu care se confruntă persoanele supraponderale (IMC - indicele de masă corporală cuprins între 25 şi 30).

Studiul, publicat în revista specializată European Heart Journal, a fost realizat pe un eşantion de 41.072 de persoane care locuiesc în Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania şi Spania. Hipertensiunea arterială este un factor de risc important de maladii şi de decese premature.

Niciunul dintre participanţi nu a avut hipertensiune la început, însă în timpul studiului, 6.207 dintre aceştia (15%) au indicat că au început să aibă episoade de hipertensiune şi că au început să ia medicamente contra hipertensiunii.

Între 2008 şi 2011, cercetătorii au măsurat poluarea aerului în trei perioade separate de-a lungul a două săptămâni, pentru a ţine cont de efectele sezoniere.

Eu au analizat concentraţiile particulelor în suspensie din aer, inclusiv particulele PM 2,5 - cele care pătrund profund în plămâni.

Fiecare tranşă suplimentară de cinci micrograme a celor mai mici particule studiate (PM 2,5) creştea riscul de hipertensiune arterială cu o cincime pentru locuitorii din zonele cele mai poluate, în raport cu cei care trăiesc în cele mai puţin poluate.

Pentru poluarea sonoră, potrivit cercetătorilor, oamenii care locuiesc pe străzile aglomerate, cu o circulaţie nocturnă deranjantă, se confruntă, în medie, cu un risc mai mare cu 6% de a suferi de hipertensiune arterială în raport cu cei care locuiesc pe străzile unde nivelul de zgomot era mai mic cu cel puţin 20%.

Conform studiului, nivelele medii de poluare erau mai ridicate în Germania şi Spania decât în ţările nordice. Expunerea la zgomotul de circulaţie cel mai ridicat a fost observată în Suedia şi Spania.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: poluare hipertensiune studiu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close