Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Fosfolipidele esenţiale în steatohepatita non-alcoolică

Fosfolipidele esenţiale în steatohepatita non-alcoolică

Fosfolipidele esenţiale în steatohepatita non-alcoolică
22 Mai 2018   •   17:49

Acumularea de grăsimi în ficat este denumită steatoză hepatică (popular "ficat gras"), o afecţiune tot mai frecventă în zilele noastre. Steatohepatita nonalcoolică reprezintă o inflamaţie cauzată de acumularea grasimilor în ficat. Cauza exactă a steatohepatitei non alcoolice nu este cunoscută. Aceasta apare cel mai frecvent la persoanele de vârstă medie, supraponderale sau obeze, multe dintre acestea suferind de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie. De asemenea regimul alimentar de tip occidental, bogat în grăsimi şi carne reprezintă factori de risc importanţi.

Se estimează că degenerescenţa grasă a ficatului ar putea deveni principala boală cronică a ficatului din lume. Majoritatea pacienților cu steatoză hepatică sunt asimptomatici, deși la o abordare mai atentă, mulți dintre aceştia descriu simptome nespecifice ca oboseala, stare generală influențată, jenă sau dureri în hipocondrul drept.
Pacienții cu boală avansată pot prezenta semne de ciroză: ascită ( acumulare de lichid in abdomen), edeme sau icter.
Adesea steatoza hepatică şi steatohepatita este diagnosticată întamplător, în urma depistării unor teste medicale anormale la examene de rutina : transaminaze crescute (GOT,GPT), aspect ecografic sugestiv.

Singura metodă de prevenire a steatohepatitei nonalcoolice este de a împiedica acumularea grasimilor in ficat. Un mod de viață sănătos care include exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă, tratamentul corect al diabetului zaharat şi dislipidemiei sunt cele mai bune metode de a preveni steatoza hepatica.

Fosfolipidele esenţiale sunt obţinute din lecitină de soia, ele au un mod de acţiune bine stabilit, sunt eficiente terapeutic şi fară toxicitate. Datorită efectelor pozitive la nivelul membranei hepatocelulare accelerează si ameliorează simptomele legate de afecţiunea hepatică şi îmbunătaţesc parametrii de laborator.

Efectele benefice ale fosfolipidelor in steatohepatita non-alcoolică sunt:

-refacerea membranelor celulare

-îmbunăţirea funcţiei de detoxifiere a ficatului

-scăderea infiltrării grase

-scăderea inflamaţiei la nivel hepatic

-întarzierea fibrozei hepatice

Fosfolipidele esentiale susțin sănătatea ficatului, contribuind la menținerea sau refacerea structurii celulare și la funcționarea normală a acestuia. Fosfolipidele esențiale normalizează metabolismul lipidelor și al proteinelor, contribuie la îmbunătățirea funcției de detoxifiere a ficatului; ajută la refacerea structurii celulelor ficatului și la întârzierea producerii de țesut conjunctiv.


 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close