Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Frigul, asociat cu o creştere a riscului de deces. Care este temperatura optimă pentru organism

Frigul, asociat cu o creştere a riscului de deces. Care este temperatura optimă pentru organism

Frigul, asociat cu o creştere a riscului de deces. Care este temperatura optimă pentru organism
04 Dec 2018   •   15:42

Temperatura optimă pentru organism este cea de 22,8 grade Celsius, iar valorile situate peste sau sub aceasta sunt asociate cu o creştere a riscului de deces şi de apariţie a unor afecţiuni, conform unui studiu efectuat în China, citat sâmbătă de Xinhua. Însă, efectele temperaturilor scăzute sunt mai grave şi de mai lungă durată în comparaţie cu cele ale valorilor ridicate, atrag atenţia cercetătorii chinezi.

Studiul, realizat de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor şi Universitatea Fudan din Shanghai, a analizat 1.826.186 de decese din cauze non-accidentale, înregistrate în perioada 2013 - 2015 în 272 de oraşe din China situate în cinci zone climatice.

Cauzele deceselor au inclus afecţiuni cardiovasculare, respiratorii, boală coronariană, accidente vasculare cerebrale şi boală pulmonară obstructivă cronică.

Oamenii de ştiinţă au clasificat temperaturile în patru categorii: frig extrem (între minus 6,4 grade Celsius şi 1,4 grade Celsius), frig moderat (între minus 1,4 grade Celsius şi 22,8 grade Celsius), căldură extremă (între 29 grade Celsius şi 31,6 grade Celsius) şi căldură moderată (între 22,8 grade Celsius şi 29 grade Celsius).

Cercetătorii au descoperit că 14,33% dintre decese au fost asociate cu temperaturile ridicate sau scăzute. Dintre acestea, frigul moderat şi căldura moderată au fost asociate cu cel mai mare risc - 10,49%, respectiv 2,08%.

Odată cu creşterea valorilor de temperatură, riscul de deces a scăzut iniţial şi a început să se mărească treptat după 22,8 grade Celsius.

Riscurile asociate frigului extrem a persistat o perioadă de peste 14 zile, în timp ce riscurile asociate căldurii extreme au apărut imediat şi au durat doar două sau trei zile.

De asemenea, în urma cercetării s-a descoperit că impactul temperaturii scăzute asupra afecţiunilor cardiovasculare a fost mai mare în comparaţie cu bolile respiratorii.

Mortalitatea cardiovasculară asociată temperaturii a fost de 17,48%, în timp ce mortalitatea în urma afecţiunilor respiratorii a fost de 10,57%.

Potrivit principalului autor al studiului, Kan Haidong, efectele frigului asupra sistemului cardiovascular sunt asociate schimbărilor la nivelul sistemului nervos autonom, tensiunii arteriale şi răspunsului inflamator. Efectele asupra sistemului respirator ar putea fi cauzate de înmulţirea infecţiilor respiratorii în zilele reci.

Oamenii de ştiinţă au descoperit de asemenea că rata mortalităţii din cauze asociate temperaturii a fost mai ridicată în cazul vârstnicilor (75 de ani şi peste această vârstă), copiilor şi femeilor.

Concluziile ar putea ajuta la îmbunătăţirea practicilor clinice şi de sănătate publică pentru reducerea riscurilor pentru sănătate asociate atât climei actuale cât şi celei viitoare, afectată de schimbări, potrivit studiului publicat în British Medical Journal.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: temperaturi risc deces organism
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close