Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Fructul de 2 lei care ne ajută să trăim mai mult. Dan Vodnar: "O singură bucată crește speranța de viață cu 13 minute"

Fructul de 2 lei care ne ajută să trăim mai mult. Dan Vodnar: "O singură bucată crește speranța de viață cu 13 minute"

Unele alimente ne pot face mai longevivi, este rezultatul unui studiu realizat de cercetători străini din Michigan. Printre ele, un fruct banal, gustos și care se găsește tot timpul anului.

Fructul de 2 lei care ne ajută să trăim mai mult. Dan Vodnar: "O singură bucată crește speranța de viață cu 13 minute"
Sursa foto: Facebook | Pixabay
de Georgiana Adam    |    25 Mai 2022   •   20:00

Așadar, o singură banană mâncată ne poate crește speranța de viață cu 13 minute, spun specialiștii, în urma unui studiu pe care l-au întreprins.

Același lucru este valabil și în cazul somonului, dar depinde şi de modul în care este gătit.

”O banană consumată crește speranța de viață a oamenilor cu 13 minute și 30 de secunde.

Cercetătorii din Michigan au publicat un articol în revista Nature Food în care au explicat modul în care o banană poate prelungi viața oamenilor cu 13 minute și 30 de secunde. 

De asemenea, consumul somonului la cuptor oferă un interval mai mare de viață, cu aproximativ 13 minute și 5 secunde”, spune cercetătorul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, și prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Bananele, fructele care ne prelungesc viaţa

Bananele sunt printre cele mai iubite și consumate fructe. O banană medie are cam 100 calorii și un indice glicemic scăzut (nu crește repede glucoza în sânge). Ea conține vitamina B6, vitamina C, biotină, mangan, potasiu, cupru, fibre.

Beneficii: 

- cardiovasculare: potasiu reglează tensiunea arterială, sterolii blochează absorbția colesterolului, fibrele scad riscul cardiovascular

- digestive: fibrele reglează tranzitul intestinal, pectinele (din fibre) sunt implicate în transformarea glucidelor în fructoză, care, fiind naturală, nu crește glucoza în sânge foarte mult. 

- performanța sportivă: compoziția unică le face preferate printre sportivi pentru că reduc riscul de crampe musculare consumate cu o oră înainte de antrenament

Ele pot fi păstrate la temperatura camerei până se coc perfect. 

Dacă nu sunt coapte, putem grăbi procesul dacă le învelim în ziar împreună cu un măr.  Pentru a opri coacerea, se pot pune la frigider, coaja se va înnegri.

Un kilogram de banane costă 6-8 lei, în funcţie de locul în care le cumpărăm, iar o bucată ajunge să coste la circa 1,5-2 lei.

Un alt fruct care ne poate face mai longevivi este avocado. Deși unii sunt tentați să-l încadreze la categoria legume, avocado este un fruct.

”Consumul unui avocado poate crește perioada de viață a oamenilor cu aproximativ 2 minute și 8 secunde.

În urma unor investigații amănunțite, cercetătorii din Michigan au descoperit că prin consumul unui fruct de avocado se poate prelungi viața unui om cu aproximativ 2 minute și 8 secunde”, a adăugat cercetătorul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare.

Avocado, fructul-minune apreciat şi de medici

Specialiștii îl consideră un fruct-minune, care nu ar trebui să lipsească din planul alimentar, întrucât are o mulțime de beneficii - crește nivelul de colesterol bun, ajută la funcționarea optimă a sistemului imunitar și are rol benefic asupra sistemului nervos. 

Avocado se consumă crud – în salate sau cu diverse ierburi aromatice sau poate deveni ingredient în shake-uri sau chiar deserturi.

Deși se cunoaște acest fruct de foarte mulți ani, abia în ultima vreme a devenit mai popular. 

Are un profil nutrițional complex, fiind unul dintre cele mai apreciate fructe de nutriționiști. În 100 de grame de avocado se găsesc 15g de grăsimi din care 10g sunt nesaturate, adică acele grăsimi benefice pentru sănătate. 

Conținutul bogat de fibre previne constipația, ajută la o bună digestie și reglează apetitul, prelungind senzația de sațietate. 

De asemenea, menține vederea optimă și sănătatea sistemului cardiovascular, protejează ficatul și întârzie procesul de îmbătrânire a organismului.

×
Parteneri
Greva generală continuă cu aproape 87% dintre angajații din învățământ
x close