Alertă în Europa. Un virus periculos se extinde cu repeziciune

de S.T.    |    10 Noi 2016   •   14:33
Alertă în Europa. Un virus periculos se extinde cu repeziciune Foto: pixabay.com

O tulpină a virusului gripei aviare se răspândeşte în rândul păsărilor sălbatice din unele state europene, a anunţat miercuri Ministerul Mediului din landul german Baden-Wuerrtemburg, transmite DPA.

Păsări sălbatice moarte au fost descoperite în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, în jurul lacului Constanţa, situat la graniţa dintre Germania, Elveţia şi Austria, în Elveţia şi Austria, susţin autorităţile din Baden-Wuerrtemburg. De asemenea, o variantă a virusului H5N8 a fost găsită în Polonia.

„Observăm o epidemie la nivelul păsărilor sălbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie să le asamblăm”, a declarat Thomas C. Mettenleiter, preşedintele laboratorului german care investighează cazurile de gripă aviară.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul german Friedrich Loeffler au stabilit că există o legătură între moartea unor păsări din nordul ţării şi virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, a anunţat marţi Ministerul Mediului din landul Schleswig Holstein.

În noaptea de luni spre marţi a fost detectat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de păsări moarte (raţe, pescăruşi şi o lebădă), descoperite în apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este încă în desfăşurare, a informat Ministerul Mediului.

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani.

Vineri, Autoritatea Sanitar-Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că a identificat un caz de infecţie cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din judeţul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu România.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close