Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Iată care sunt persoanele cu cel mai mic risc de depresie. Află dacă te numeri printre ele

Iată care sunt persoanele cu cel mai mic risc de depresie. Află dacă te numeri printre ele

Iată care sunt persoanele cu cel mai mic risc de depresie. Află dacă te numeri printre ele
22 Iun 2018   •   13:53

Femeile care se descriu ca fiind "matinale" sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta o depresie, conform noilor cercetări. 

Un studiu la care au participat peste 32.000 de femei, publicat în Jurnalul de Cercetare Psihiatrică, a constatat că femeile care sunt înclinate în mod natural să se trezească devreme au un risc mai scăzut de boli mintale datorită expunerii mai îndelungate la lumina zilei. 

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado de la Boulder și Brigham și spitalul de femei din Boston au examinat legăturile dintre tulburările de dispoziție și cronotip, adică cât de devreme sau cât de târziu o persoană se sincronizează cu ziua de 24 de ore. 

Aceste tendințe se manifestă de obicei pe o scară largă, variind de la oameni foarte matinali cărora le place să se trezească cu noaptea în-cap și să meargă la somn cât mai devreme și "păsările de noapte", care preferă rutina opusă. 

Locul deținut pe această scală este determinat parțial de genetică, au afirmat autorii studiului, înainte de a concluziona că cei din categoria anterioară au cu 12 până la 27% mai puține șanse de a dezvolta o depresie. Vârstă media a participanților a fost 55 de ani.  

Studiul a constatat că cei care s-au trezit mai târziu au avut un risc mai mare de a fi deprimați, chiar și atunci când au fost luați în considerare și alți factori care i-ar putea pune în pericol, cum ar fi singurătatea și fumatul. „Acest lucru ne spune că ar putea exista un efect al cronotipului asupra riscului de depresie, care nu este determinat de factorii de mediu și stilul de viață”, a declarat autorul principal al studiului, Céline Vetter. 

"În mod alternativ, când și cât de multă lumină vedem influențează și cronotipul și riscul depresiei", a adăugat ea. 

În timp ce constatările sugerează că programul de somn al unei persoane este un factor de risc independent pentru depresie, experta a clarificat că acest lucru nu înseamnă neapărat că "păsările de noapte" vor dezvoltă în mod inevitabil boala. 
  
"Da, cronotipul este relevant atunci când vine vorba de depresie dar are un efect mic", a subliniat ea, oferind câteva sfaturi pentru cei care sunt predispuși să se trezească și să doarmă mai târziu: "Încercați să dormiți suficient, să faceți exerciții fizice, să petreceți timp în aer liber, să diminuați luminile pe timp de noapte și să încercați să obțineți cât mai multă lumină naturală". 

Sursă: The Independent 
  

×
Subiecte în articol: depresie
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close