Antena 3 CNN Actualitate Sănătate În Premieră. Mărturia unei mame care și-a pierdut fiica în Colectiv: A venit intubată și cu sonda aia în gât a murit

În Premieră. Mărturia unei mame care și-a pierdut fiica în Colectiv: A venit intubată și cu sonda aia în gât a murit

 În Premieră. Mărturia unei mame care și-a pierdut fiica în Colectiv: A venit intubată și cu sonda aia în gât a murit
04 Apr 2016   •   18:14

Multe dintre spitatele din România, inclusiv din București, sunt infectate cu bacterii. Complet diferite de bacteriile din exteriorul spitalelor, pentru că ele în acele medii, au suferit mutații și au devenit rezistente la antibiotice. Iar la răni deschise, acești germeni pot fi mortali. Nu știau părinții, că săptămâni la rând, sub ochii lor, acești dușmani invizibili purtați de colo, prin gesturi mărunte și greșite, aveau să facă în unele cazuri, diferența între viață și moarte. Și nu știau că unii oameni, rezistenți la rândul lor la adevăr, aveau să-și transfere pentru totdeauna culpa asupra mamelor și taților, făcându-i să se întrebe dacă nu cumva au dus din ignoranță acele bombe bactereologice în saloanele copiilor lor. Dacă nu cumva, au contribuit chiar ei la atâtea morți.

Fiică-mea a venit intubată și cu sonda aia în gât a murit

E un gând care o bântuie în atâtea nopți pe Ruxandra Geambașu, pentru că ea e doctor. Ea ar fi trebuit să vadă. Și nu a văzut la timp. Era ocupată cu speranța.

"Am ajuns la Sfântul Ioan, am identificat-o și am rămas acolo până pe data de 16 noiembrie, ieșise din starea septică, ieșise din insuficiența de organe, ea a avut numai 1% arsură, avea niște mici pete, așa cum te arzi pe mâini când prăjești cartofi. Eu ziceam că are toate șansele să deschidă ochii ca frumoasa din pădurea adormită. Pentru că de la gât în jos, începuse să funcționeze", a mărturisit Ruxandra Geambașu.

Știa de infecțiile intraspitalicești, doar că sistemul nu se ocupase de ele cu adevărat niciodată, silindu-i pe medici să se descurce așa și să salveze cum pot. De aceea, nici măcar ea nu s-a gândit la asta. În schimb, a observat niște simptome ciudate ale fiicei ei și faptul că unele diagnostice păreau exagerate.

"În trei rânduri au fost niște probleme dintr-astea respiratorii pe care nu le-am înțeles, pentru că v-am spus ea, nu avea suprafață arsă și nici arsură de căi respiratorii. S-au fluturat atâtea lozinci și atâtea formule din astea care urmau să acopere o realitate. Fiică-mea a venit intubată și cu sonda aia în gât a murit. De unde știi că a avut sau n-a avut arsură de căi respiratorii și cum putea să aibă arsură de căi respiratorii când la suprafață, pe față nu avea nimic ars. Pe unde să intre gazul ăla fierbinte? Iar asta cu arsura de căi respiratorii am auzit-o de atâtea ori și de atâtea ori nejustificat încât nici nu mă mai revolt pentru că este foarte greu să te apuci să explici unor oameni care nu sunt de specialitate și care mai sunt și amărâți că de fapt acestea sunt niște lozinci care se vehiculează. Și se vehiculează și ca să se calmeze spiritele și ca să se acopere", adaugă doamna Geambașu.

Ancheta completă, aici.

 

×
Subiecte în articol: In premiera colectiv Club Colectiv
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close