Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Laptele de aur, băutura care ajută creierul, te scapă de stres și e un somnifer natural. Cum se prepară: Nu trebuie fiert

Laptele de aur, băutura care ajută creierul, te scapă de stres și e un somnifer natural. Cum se prepară: Nu trebuie fiert

Laptele de aur este o băutură indiană care se bea în special seara și este cunoscută pentru beneficiile ei extraordinare.

Laptele de aur, băutura care ajută creierul, te scapă de stres și e un somnifer natural. Cum se prepară: Nu trebuie fiert
Sursa foto: captura Youtube
de Georgiana Adam    |    07 Aug 2022   •   11:40

Lapte de aur, de un galben strălucitor, cunoscut și sub numele de lapte de turmeric, a câștigat popularitate în culturile occidentale.

Deși se numește lapte, această băutură poate să nu aibă nimic în comun cu laptele, dacă nu vă place gustul lui sau corpul nu îl tolerează. Astfel, se poate folosi la rețeta făcută în casă, lapte de migdale, lapte de cocos, potrivit healthline.com.

În mod tradițional, această băutură este făcută prin încălzirea laptelui de vacă sau de plante cu turmeric și alte condimente, cum ar fi scorțișoară și ghimbir.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Laptele de aur, un ”somnifer” natural

Este apreciat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și este adesea folosit ca un remediu alternativ pentru a stimula imunitatea și a preveni bolile. În plus, această băutură se poate prepara în casă.

Laptele de aur sau laptele auriu este o băutură delicioasă, plină de antioxidanți, care poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, de la un creier și o inimă mai sănătoase până la oase mai puternice, o digestie îmbunătățită și un risc mai mic de îmbolnăvire, spun specialiștii.

În plus, dacă se bea, poate combate insomnia în mod natural. El acționează ca un ”somnifer”. Orice lapte cald băut seara are efecte sedative, dar cel vegetal amestecat cu curcuma transmite o stare de relaxare profundă.

Laptele de aur, 10 beneficii mai puțin cunoscute

1. Ingredientele-cheie sunt pline de antioxidanți

Ingredientul-cheie al laptelui de aur este turmericul, un condiment galben popular în bucătăria asiatică. Curcumina, componenta activă a turmericului, a fost folosită în medicina ayurvedică de secole, datorită proprietăților sale antioxidante puternice. Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva distrugerii celulelor, protejându-vă corpul de stresul oxidativ. 

La rețeta laptelui de aur, se folosesc și scorțișoară și ghimbir - ambele având și proprietăți antioxidante. Astfel, laptele de aur este bogat în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor deteriorate, luptă împotriva bolilor și infecțiilor și contribuie la sănătatea generală.

2. Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor articulare

Ingredientele din laptele auriu au proprietăți antiinflamatorii puternice. Se crede că inflamația cronică joacă un rol major în bolile cronice, inclusiv cancerul, sindromul metabolic, Alzheimer și bolile de inimă. Din acest motiv, alimentația bogată în compuși antiinflamatori poate reduce riscul apariției acestor afecțiuni.

Cercetările arată că ghimbirul, scorțișoara și curcumina - ingredientul activ din turmeric - au proprietăți antiinflamatorii puternice. Aceste efecte antiinflamatorii pot reduce durerile articulare cauzate de osteoartrită și artrită reumatoidă.

3. Poate îmbunătăți memoria și funcția creierului

Laptele de aur poate fi bun și pentru creier.

Studiile arată că curcumina poate ajuta creierul să formeze noi conexiuni. Efecte benefice s-au văzut și pe unii compuși din scorțișoară care pare să reducă simptomele bolii Parkinson și să îmbunătățească funcția creierului, în studiile pe animale.

Ghimbirul poate, de asemenea, stimula funcția creierului prin îmbunătățirea timpului de reacție și a memoriei. Mai mult, în studiile pe animale, ghimbirul pare să protejeze împotriva pierderii funcției creierului cauzate de vârstă.

Astfel, unele ingrediente din laptele de aur pot ajuta la păstrarea memoriei și la reducerea declinului funcției creierului din cauza Alzheimer și a bolii Parkinson.

Laptele de aur ne dă bună dispoziție

4. Curcumina din turmeric poate îmbunătăți starea de spirit

Se pare că turmericul - mai precis compusul său activ curcumina - poate stimula starea de spirit și poate reduce simptomele depresiei.

5. Poate proteja împotriva bolilor de inimă

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial. În mod interesant, scorțișoara, ghimbirul și turmericul - ingredientele-cheie din laptele de aur - au fost toate legate de un risc mai scăzut de boli de inimă, arată un studiu.

De asemenea, un ingredient din scorțișoară poate scădea colesterolul total, trigliceridele și colesterolul ”rău” LDL, în timp ce crește nivelul de colesterol ”bun”, HDL.

Aceste proprietăți antiinflamatorii și antioxidante pot proteja și împotriva bolilor de inimă. Cu toate acestea, studiile sunt puține și sunt necesare mai multe înainte de a se trage concluzii.

6. Poate scădea nivelul glicemiei

Ingredientele din laptele de aur, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

De exemplu, 1-6 grame de scorțișoară pe zi pot scădea nivelul zahărului din sânge cu până la 29%. În plus, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină, mai arată unele cercetări.

În mod similar, adăugarea regulată a unor cantități mici de ghimbir în alimentație poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

7. Poate reduce riscul apariției unor tumori

Cancerul este o boală marcată de creșterea necontrolată a celulelor.

Pe lângă tratamentele convenționale, remediile alternative împotriva cancerului sunt din ce în ce mai căutate, dar medicii spun că, în prezent, este nevoie de o cercetare mai serioasă și tratament medicamentos.

8. Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice

În India, laptele de aur este adesea folosit ca remediu împotriva răcelii. De fapt, băutura galbenă este apreciată pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar.

Unii studii arată că curcumina are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice care pot ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor.

Ingredientele din laptele auriu au, de asemenea, proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii care vă pot întări sistemul imunitar.

9. Ghimbirul și turmericul pot îmbunătăți digestia

Indigestia cronică, cunoscută și sub numele de dispepsie, se caracterizează prin durere și disconfort în partea superioară a stomacului. Întârzierea golirii stomacului este o cauză potențială a indigestiei. 

Ghimbirul, unul dintre ingredientele folosite în laptele de aur, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni prin accelerarea golirii stomacului la persoanele care suferă de dispepsie. Turmericul poate îmbunătăți, de asemenea, digestia grăsimilor.

10. Calciul și vitamina D contribuie la oase mai puternice

Laptele de aur vă poate ajuta să aveți un schelet osos puternic. Atât laptele de vacă, cât și laptele de plante este, în general, bogat în calciu și vitamina D - doi nutrienți esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice.

Deși laptele de vacă conține în mod natural calciu și este adesea îmbogățit cu vitamina D, nu tot laptele vegetal este bogat în acești doi nutrienți.

Dacă preferați să vă faceți lapte de aur folosind un lapte pe bază de plante, alegeți unul care este îmbogățit atât cu calciu, cât și cu vitamina D pentru mai multe beneficii de întărire a oaselor.

Cum se prepară în casă laptele de aur

Laptele de aur sau laptele auriu este ușor de făcut acasă. 

Ingrediente:

- 1/2 cană (120 ml) de lapte neîndulcit la alegere: de vacă, de migdale, de cocos sau un alt lapte vegetal

- 1 linguriță de turmeric

- 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță pudră de ghimbir

- 1/2 linguriță de scorțișoară

- 1 praf de piper negru macinat

- 1 lingură de miere sau sirop de arțar (opțional).

Amestecați toate ingredientele pe aragaz într-o cratiță sau o oală mică până la punctul de fierbere. Dați focul mai încet și mai lăsați amestecul timp de aproximativ 10 minute. 

Apoi, dați băutura printr-o strecurătoare fină, turnați în cană și presărați un vârf de scorțișoară. O cană pe zi este suficientă.

Laptele auriu poate fi preparat și în avans și păstrat în frigider până la cinci zile. În acest caz, încălziți înainte de a-l bea.

×
Subiecte în articol: lapte de aur lapte auriu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close