Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mare atenție la mușcăturile de țânțari - Semnele care trebuie să ne ducă la medic

Mare atenție la mușcăturile de țânțari - Semnele care trebuie să ne ducă la medic

E vară și în afară de coronavirus mai suntem expuși și la alte infecții. Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a vorbit la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” despre cum ne ferim de afecțiunile verii. Specialistul a oferit ponturi împotriva țânțarilor și ne-a explicat ce trebuie să facem după o mușcătură de căpușă.

Mare atenție la mușcăturile de țânțari - Semnele care trebuie să ne ducă la medic
Sursa foto: Pixabay
de Diana Ionescu    |    16 Iul 2020   •   11:11

Principalele infecții care apar pe perioada sezonului cald ar fi cele cu punct de plecare digestiv. Infecțiile la care suntem mai expuși vara: 
- entrocolite 
- toxiinfecții alimentare 
- infecții piele (ca urmare a mușcăturilor de insecte)
- conjunctivita (luată din piscină)
- alergii

Atenție la mușcăturile de țânțar. Semnele care trebuie să ne ducă la medic 

În general, post înțepătură de țânțari pot apărea recații locale. Apariția febrei și leziunile cuntanate extinse ar trebui să ne sperie și să mergem de urgență la medic. În urma scărpinării la nivelul mușcăturii de țânțar, există riscul de suprainfecție și în general febra este un semnal de alarmă.

După înțepăturile de țânțat există și riscul de transmitere a infecției cu West Nile, care poate să dea meningită cu evoluție uneori extrem de agresivă. Rezervorul de infecție este reprezentat de păsări, fie păsările sălbatice iar principala categorie de persona la risc sunt cei care locuiesc în zonele cu o densitate mai mare a țânțarilor. 

Cum ne protejăm de țânțari 

În general, activitatea țânțarilor în majoritate situaților se intensifică pe perioada nopții deci este bine să folosim plasele de țânțari și dispizitivele repelente. Pe perioada zilei sau a serii când ieșim din casă trebuie să folosim fie haine cu mânecă lungă, fie aplicarea unor soluții repelente pentru țânțari. Trebuie să evităm zonele unde e un risc mai mare de expunere: zonele mlăștinoase, cu apă sau verdeață multă. 

Ponturi după o mușcătură de țânțar:
- cremele speciale
- antihistaminice 
- antiinflamatoare 
- examen medical în cazurile grave 

Ce facem după o mușcătură de căpușă 

În general dacă nu ne descurcăm să o înlăturăm acasă, este bine să apelăm la ajutorul unei persoane calificate, la medic pentru că e important să fie extrasă în întregime. Cu cât o extragem mai repede, cu atât riscul de transmirere scade. Căpușa transmite infecții după 36 de ore. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate tantari mușcături
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close