Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicament minune împotriva Ebola, testat cu succes pe maimuțe

Medicament minune împotriva Ebola, testat cu succes pe maimuțe

Medicament minune împotriva Ebola, testat cu succes pe maimuțe
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
16 Mar 2016   •   19:19

Un nou medicament și-a dovedit eficiența împotriva virusului Ebola în cadrul unui experiment desfășurat pe maimuțe, primatele fiind complet protejate chiar după ce au fost infectate cu acest virus mortal, conform rezultatelor unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine, informează miercuri Live Science, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de un vaccin, noul tratament este eficient după contactarea infecției.

Epidemia de Ebola produsă în Africa occidentală, în 2014, a fost cea mai mare din istorie produsă și a provocat 28.000 de îmbolnăviri și 11.000 de decese, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele infecției cu virusul Ebola includ febră, dureri musculare, dureri puternice de cap, diaree, vomă și, în cazurile foarte grave, hemoragii prin nas, ochi, urechi etc. Deși Africa occidentală a fost declarată zonă liberă de Ebola la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, au mai fost înregistrate câteva cazuri în Sierra Leone, iar regiunea rămâne încă una de risc.

În ce constă medicamentul minune

Noul medicament conține două tipuri diferite de anticorpi, niște molecule care se atașează de proteinele străine organismului, așa cum sunt cele virale, eliminându-le. Doi dintre acești anticorpi au mai fost folosiți cu rezultate încurajatoare în compoziția medicamentului experimental ZMapp în 2014, care a dat rezultate în cadrul unor experimente desfășurate pe maimuțe infectate cu tulpina Kikwit de Ebola și a fost aplicat și câtorva oameni bolnavi din Republica Democrată Congo.

Dacă în alcătuirea medicamentului ZMapp intrau trei anticorpi, noul medicament conține doar doi dintre aceștia și prezintă rezultate cel puțin la fel de bune ca ZMapp, conform autorilor studiului. Formula mai simplă a noului medicament are mai multe avantaje: simplifică procesul de producție, reduce costurile, accelerează procedurile de aprobare din partea forurilor competente și reduce riscul unor potențiale complicații.

"Simplificarea acestui cocktail la doi anticorpi reprezintă o veste foarte bună", a comentat imunologul Gary Kobinger, director al Centrului pentru Boli Infecțioase din cadrul Universității Laval din Quebec și coautor al studiului. "Va fi mai ușor de produs și mult mai ieftin", a adăugat el.

Noul medicament, denumit MIL77E, se bazează pe studii care au demonstrat că doi dintre cei trei anticorpi folosiți în cadrul medicamentului experimental ZMapp acționau aproape similar împotriva corpurilor virale, ceea ce sugerează că sunt redundanți în formula medicamentului. Din acest motiv MIL77E folosește doar unul dintre acești doi anticorpi.

Maimuțe infectate cu tulpina Makona a virusului Ebola

La trei zile după ce șase maimuțe au fost infectate cu tulpina Makona a virusului Ebola (tulpină care a generat cea mia recentă epidemie), toate cele trei primate care au primit noua variantă a medicamentului au supraviețuit, în timp ce doar două dintre cele trei maimuțe care au primit ZMapp au scăpat cu viață.

Formula noului medicament ar putea fi însă modificată. Gary Kobinger a precizat că ar putea fi adăugat un al treilea anticorp eficient împotriva variantei sudaneze a virusului, ceea ce ar face acest medicament eficient împotriva majorității cazurilor de Ebola din Africa, reducând în același timp riscul apariției unor tulpini rezistente la tratament.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close