Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Meningita, întrebări şi răspunsuri. Informaţiile importante pe care toţi părinţii trebuie să le ştie

Meningita, întrebări şi răspunsuri. Informaţiile importante pe care toţi părinţii trebuie să le ştie

Meningita, întrebări şi răspunsuri. Informaţiile importante pe care toţi părinţii trebuie să le ştie
Sursa foto: Foto: www.meningitisnow.org
12 Aug 2015   •   16:54

Cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu ne-a şocat pe toţi. Fetiţa de 11 ani a murit la numai o zi după ce un echipaj de pe ambulanţă a considerat că are o enterocolită care nu necesită investigaţii suplimentare. A ajuns până la urmă la Matei Balş, dar medicii nu au mai reuşit să o salveze. Avea meningită, o boală al cărei nume îngrozeşte orice mamă dar despre care se ştiu destul de puţine lucruri. Doctorul Constantin Giosanu, medic specialist pediatrie ne-a răspuns la câteva întrebări.

În ce condiţii trebuie dus un copil la spital, cum ne putem da seama că e ceva mai grav decât o simplă enterocolită sau viroză?

DR. C.G.: E recomandat să fie dus la spital sau orice cameră de gardă apropiată dacă: prezintă febra foarte mare, 39 sau peste 39, care nu cedează la antitermice uzuale (ibuprofen, paracetamol), stare generală modificată, cu apatie, scăderea apetitului. Dacă febra, vărsăturile sunt mult mai intense comparativ cu alt episod de enterocolită sau viroză pe care copilul le-a avut în trecut, copilul trebuie prezentat cât mai curând la medic.

Care sunt simptomele meningitei?

DR. C.G.: Nu sunt simptome specifice, dar sunt foarte intense comparativ cu alte infecţii virale sau bacteriene. Febră peste 39, cefalee, frisoane, vărsături, apatie, somnolenţă, modificare semnificativă a stării generale de la o ora la alta. La copii foarte mici, somnolenţa, refuzul alimentaţiei, febră foarte mare, greu responsivă la antitermice, vărsături frecvente, cu sau fără scaune modificate. Fotofobia – copiii peste 5 ani pot să spună ceva de genul: „Mami, stinge lumina”.

Cum te îmbolnăveşti de meningită?

DR. C.G.: Microbul se poate lua de obicei de la persoane sănătoase (aşa-zis purtători sănătoşi) prin picături de salivă, strănut sau tuse. La copii cu imunitatea normală, fără alte boli asociate şi fără status imun scăzut din cauza altor boli recente, microbul poate să nu se manifeste clinic.

La un copil cu imunitatea scazută din cauza altei infecţii, cum ar fi o enterocolită mai puternică, sistemul imun se slăbeşte şi alţi microbi oportunişti se pot activa producând alte simptome şi agravând starea generală foarte mult.

Citiţi mai mult pe mothersandthecity.ro.

×
Subiecte în articol: meningita spital Dumitru Prunariu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close