Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministerul Sănătăţii, veşti bune pentru bolnavii de cancer: La Timişoara va fi construit un Institut Regional Oncologic

Ministerul Sănătăţii, veşti bune pentru bolnavii de cancer: La Timişoara va fi construit un Institut Regional Oncologic

Ministerul Sănătăţii, veşti bune pentru bolnavii de cancer: La Timişoara va fi construit un Institut Regional Oncologic
Sursa foto: Foto: breastcancer.org
06 Aug 2015   •   17:28

Consiliul Interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe a avizat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, demararea lucrărilor de construcţie a Institutului Regional de Oncologie Timișoara, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Institutul Oncologic va fi amplasat la marginea oraşului Timişoara, pe o suprafaţă de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii, prin DSP Timiş, şi va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă și paliație, precum şi spaţii dedicate activităţii didactice.

"Timişoara nu a fost inclusă pe lista centrelor în care se vor construi Spitale Regionale de Urgenţă cu finanțare europeană ca în cazul orașelor Iaşi, Cluj şi Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale tradiţionale (Bucureşti, Cluj, Iaşi), Timișoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv şi în această regiune. Finanţarea construcţiei va fi asigurată din mai multe surse de finanţare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi", a declarat prof.dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009, când a propus înființarea acestuia prin hotărâre de guvern. În anul 2012, Ministerul Sănătății a realizat Studiul de Prefezabilitate și Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, documente în care sunt propuse soluțiile concrete de preluare a unei părți din construcția existentă și dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern şi complex, precizează comunicatul.

Conform datelor furnizate de MS, cancerul este o problemă majoră de sănătate publică, a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, în România înregistrându-se 78.800 cazuri noi de cancer anual (Raport GLOBOCAN 2012).

În Timişoara şi zona de vest a României rata afecţiunilor oncologice este peste media națională.

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close