Monica Pop: Obiceiurile banale care te pot lăsa fără vedere

08 Iun 2020   •   10:31
Monica Pop: Obiceiurile banale care te pot lăsa fără vedere Antena 3

Abuzul de cafea și fumatul strâng vasele de sânge, cresc presiunea oculară și te pot lăsa fără vedere.

Și anumite medicamente uzuale, printre care anticoncepționalele, antidepresivele și Viagra, pot avea astfel de efecte secundare. Dr. Monica Pop a prezentat cauzele care ne pot lăsa fără vedere.

1. CAFEAUA TARE. Un studiu publicat recent în revista ”Investigative Ophthalmology&Visual Science” arată că cei care obișnuiesc să bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucom – boală degenerativă a nervului optic, care duce la pierderea vederii.  ”Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a presiunii intraoculare. E total contraindicată celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai puțin importantă, și o cană de cafea tare poate avea acest efect. Sfatul meu pentru toată lumea e să bea cafea decofeinizată sau, dacă nu se pot abține, să combine cafea cu cofeină cu cea fără cofeină”, recomandă prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București.

2. FUMATUL EXCESIV. Fumătorii de cursă lung㝠au un risc de patru ori mai mare decât nefumătorii sau ex-fumătorii să sufere de degenerescență maculară, afecțiune ce implică distrugerea vederii centrale. Apare, de regulă, la cei peste 50 de ani, însă fumatul poate grăbi cu zece ani declanșarea ei.

Continuarea pe Doctorul Zilei.

Parteneri
sati
x close