Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Oamenii de știință au descoperit cauza sindromului ovarelor polichistice

Oamenii de știință au descoperit cauza sindromului ovarelor polichistice

Oamenii de știință au descoperit cauza sindromului ovarelor polichistice
21 Mai 2018   •   18:05

Una dintre cele mai comune cauze ale infertilității feminine, sindromul ovarelor polichistice (PCOS), se poate datora unui dezechilibru hormonal produs încă de dinaintea nașterii. Cercetătorii au desoperit acest dezechilibru hormonal la șoareci, iar un studiu clinic uman va începe spre sfârșitul acestui an, conform unui raport publicat în revista New Scientist. 

PCOS afectează una din cinci femei din întreaga lume și cauzează o iregulalitate în modul în care funcționează ovarele femeii. Simptomele includ o menstruație iregulată. dificultatea de a rămâne insărcinată, creșterea părului în exces, creșterea în greutate și acnnea.  

"Este de departe cea mai comună afecțiune hormonală care afectează femeile aflate la vârstă reproducerii, însă nu a primit prea multă atenție din partea medicilor și a cercetătoriilor", a declarat Robert Norman de la Universitatea din Adelaide, Australia pentru New Scientist. 

Cercetătorii de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) au descoperit că sindromul poate fi declanșat chiar înainte de naștere prin expunerea excesivă în uter la un hormon numit hormonul anti-mullerian (AMH). Experții au descoperit că femeile gravide care suferă de PCOS au un nivel cu 30% mai ridicat al hormonului decât cel normal. 

Deoarece sindromul este cunoscut ca fiind moștenit genetic, cercetătorii au testat ideea că acest exces de hormoni în timpul sarcinii poate duce la sindromul PCOS al copilului de sex feminin. Pentru a testa această teorie, ei au injectat șoarecii gestanți cu AMH iar după ce puii au crescut, au descoperit că aceștia au avut într-adevăr simptome de PCOS, precum ovulația mai rară și dificultăți de reproducere. De asemenea, hormonul a stimulat o parte a creierului responsabilă pentru producția excesivă de testosteron. După injectarea unui tratament folosit pentru reglare hormonilor femelelor, șoarecii nu au mai avut simptome PCOS.  

„Această tactică ar putea fi o strategie bună pentru a restabili ovulația și în cele din urmă pentru a crește rata sarcinii pentru femeile ce suferă de PCOS”, a declarat Paolo Giacobini, cercetătorul responsabil de acest studiu.  

Sursă: BBC 
  

×
Subiecte în articol: cauza
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close