Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Octavian Jurma, despre când ar putea fi detectată varianta Omicron în România

Octavian Jurma, despre când ar putea fi detectată varianta Omicron în România

Octavian Jurma, cercetător, a explicat când va putea fi identificată varianta Omicron în România şi ce spun testele de laborator privind eficacitatea vaccinurilor.

Octavian Jurma, despre când ar putea fi detectată varianta Omicron în România
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    29 Noi 2021   •   18:56

Omicron, varianta coronavirusului care poate bloca întreaga lume are, potrivit OMS, capacitatea de a se răspândi foarte repede.

Dacă vineri vorbeam doar de Africa de Sud, țările vecine, Hong Kong şi Israel, astăzi, vedem că varianta Omicron a fost depistată în foarte multe ţări din Europa - Austria, Italia, Franţa, Cehia, Germania, Olanda, Belgia şi Marea Britanie. De asemenea, Omicron a fost identificat şi în Canada şi Australia. Miniștrii Sănătăţii din G7 se întâlnesc azi, în ședința de urgenţă.

Când va fi depistată varianta Omicron în România

Întrebat când va fi depistată varianta Omicron şi în România, cercetătorul Octavian Jurma a precizat:

„Din păcate România nu are un program de testare şi secvențiere preventivă de aceea probabilitatea să îl depistăm timpuriu este scăzută. Cu toate acestea, toate versiunile au fost detectate în medie la maxim două luni după ce au fost detectate în Marea Britanie şi în Europa Continentală.

Cu certitudine, cel târziu în luna ianuarie îl vom identifica, când numărul de cazuri va fi suficient de mare să îl putem surprinde cu numărul relativ mic de secvențieri pe care le facem, cel puţin 250 pe săptămână", a spus cercetătorul Octavian Jurma.

Care este eficacitatea vaccinurilor la varianta Omicron

Întrebat care este eficacitatea vaccinului, Octavian Jurma a precizat că știm cu certitudine că varianta Omicron a intervenit şi produce un nou val de infectări în Africa de Sud la mai puţin de două luni după ce au ieșit dintr-un val Delta devastator, similar celui din România, într-o populaţie cam la fel de puţin vaccinată ca în România. Deci Omicron va trece cu ușurință prin cei care au o imunitate naturală  dobândită după infectare.

Nu se ştie în ce măsură vaccinul decuplează infectarea de formele grave de boală şi deces cum a făcut şi în cazul Delta. Aici sunt semne de îngrijorare de la studiile acestea care se fac în laborator în care există teoretic mutații care pot eluda răspunsul vaccinal aproape complet. Deci în următoarele două săptămâni o să aflăm răspunsurile. Însă este puţin probabil ca acest virus să poată ocoli protecţia individuală ridicată pe care o oferă vaccinul", a explicat cercetătorul Octavian Jurma.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma omicron vaccin
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close