Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pintea: Suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical

Pintea: Suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical

Pintea: Suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical
17 Sep 2018   •   14:21

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat luni că ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu se referea în declaraţiile sale la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale în ce priveşte programele de sănătate. Ea a spus că pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene.

"Pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene, cu care întotdeauna ne comparăm, dar din păcate avem cea mai mică contribuţie din Europa şi contribuim 5 milioane pentru 17 milioane. Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizări spunând exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sănătate. Aşa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România", a spus Pintea.

Ea a afirmat că se vor căuta în primul rând "găurile negre" din sistemul medical.

"Sunt mai multe soluţii. (...) Vom începe în primul rând cu soluţia cea mai simplă - a căuta găurile negre din sistem. Pentru că încă există, le ştim foarte bine, le ştiţi şi dumneavoastră, dar timpul a fost foarte scurt, inclusiv acele controale pe care noi le-am demarat în diverse locuri vin tocmai în sprijinul acestor idei. Deci, întâi să începem să facem curăţenia, să vedem exact unde se duc banii, dacă banii sunt cheltuiţi eficient şi apoi să căutăm şi soluţii alternative văzând câţi bani mai avem nevoie. (....) Sistemul de asigurări de sănătate din România este social. Contribuim cu toţii inclusiv pentru cei neasiguraţi. De aceea, sumele sunt limitate pentru accesul la servicii de sănătate. Dar nu este România singura ţară. Pot să vă dau exemplu Anglia, unde o simplă programare la ecograf durează 3,4,5 luni. (...) Este vorba despre lucruri pe programare. Nu aşa se pune problema în urgenţă . Din punct de vede inclusiv legislativ (...) pachetul minim pentru o urgenţă asigură urgenţele medico-chirugicale, bolile cu potenţial endemic, sarcina şi lăuzia. Pentru programări sumele sunt limitate lunar şi se aşteaptă", a explicat Pintea.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care luptă în Ucraina au trecut granița în Rusia
x close