Antena 3 CNN Actualitate Sănătate A fost descoperită o plantă care ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezității

A fost descoperită o plantă care ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezității

Oamenii de ştiinţă suspectează că acesta este rezultatul unei funcţionări anormale a mitocondriilor, centralele energetice ale celulei care transformă nutrienţii în energie, dar modul în care obezitatea induce aceste efecte rămâne neclar.

A fost descoperită o plantă care ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezității
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    27 Noi 2021   •   11:53

În căutarea răspunsurilor la această întrebare, cercetătorii au apelat la modele de şoareci create special pentru studierea efectelor obezităţii asupra muşchilor scheletici. Acest lucru a implicat ştergerea genei pentru o proteină numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF).

Se ştie că aceasta joacă un rol-cheie în menţinerea neuronilor, dar studii recente au sugerat că este, de asemenea, un hormon produs de ţesutul muscular scheletic, cunoscut şi sub numele de miokină. Prin aceste experimente, oamenii de ştiinţă au descoperit că obezitatea a redus într-adevăr cantitatea de BDNF în ţesutul muscular scheletic al şoarecilor.

De asemenea, au constatat că şoarecii fără BDNF în ţesutul muscular au luat mai uşor în greutate şi au dezvoltat rezistenţă la insulină atunci când au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi. Cercetând motivele, oamenii de ştiinţă au descoperit că mitocondriile şoarecilor lipsiţi de BDNF nu au putut recicla materialele în mod normal.

Acest lucru a însemnat că mitocondriile deteriorate s-au acumulat în ţesuturile şoarecilor obezi, interferând cu metabolismul lipidelor şi cu sensibilitatea acestora la insulină. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat apoi aceste descoperiri prin experimente suplimentare pe culturi de celule musculare deficitare în BDNF, ceea ce le-a permis să identifice o cale de semnalizare care se află în spatele mitocondriilor care funcţionează defectuos.

Ei au apelat apoi la o flavonă naturală din planta sud-americană Godmania aesculifolia, numită 7,8- dihidroxiflavonă, care imită BDNF şi care este în prezent investigată în cadrul unor studii clinice pentru boala Alzheimer, şi au constatat că aceasta a ameliorat disfuncţia mitocondrială a şoarecilor, potrivit New Atlas.

Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că 7,8-dihidroxiflavona poate fi un agent eficient în reducerea greutăţii corporale şi în îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină la şoarecii supraponderali, astfel încât aceste ultime descoperiri adaugă şi mai multă greutate ideii că ar putea fi un instrument eficient pentru a combate obezitatea la oameni, informează Mediafax.

„În mod clar, BDNF derivat din muşchi este o proteină de control al greutăţii prin creşterea pierderii energetice şi menţinerea sensibilităţii la insulină", spune autorul studiului, Dr. Chi Bun Chan. „BDNF a fost mult timp considerată o peptidă localizată în creier, iar importanţa sa în ţesuturile periferice a fost subestimată. Studiul nostru oferă o nouă perspectivă în acest domeniu şi sperăm că vom putea debloca mai multe funcţii ale acestei miokine cu ajutorul MBKO (Muscle-specific BDNF Knockout)”.

×
Subiecte în articol: planta obezitate studii BDNF
Parteneri
Val de aer din Africa peste România! În ce zone vor fi 23 de grade
x close