Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Primul transplant pulmonar din România

Primul transplant pulmonar din România

Primul transplant pulmonar din România
Sursa foto: Foto: freeimages.com
13 Mai 2016   •   15:04

Primul transplant pulmonar din România ar putea fi realizat foarte curând la Spitalul 'Sfânta Maria', după ce în acest program a fost înscris deja un pacient, ultimii paşi fiind alocarea fondurilor de la Ministerul Sănătăţii şi găsirea unui donator compatibil, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale, dr. Narcis Copcă.

'Noi am reuşit să fim acreditaţi. A fost făcut training de şase luni la Hanovra, cel mai important centru din lume, cu cel mai mare număr de pacienţi transplantaţi pulmonar - 130 pe an. (...) Acreditarea s-a întâmplat acum o lună. Trei luni de zile durează introducerea primului pacient pe listă. Noi am reuşit să devansăm cu o lună şi un pic şi chiar astăzi dimineaţă am primit interfaţa şi a fost introdus primul pacient român pe lista de aşteptare pentru transplantul pulmonar în România. Ca şi paşi mai sunt de primit resursele financiare de la Ministerul Sănătăţii, demersurile sunt avansate şi aşteptăm cât de curând, poate chiar săptămâna viitoare, şi evident începând cu săptămâna viitoare vom aştepta primul donor compatibil cu pacientul nostru. Ne trebuie să primim suma necesară pe filă de buget pentru că nu putem muta, nu avem voie să mutăm bani de la transplantul hepatic din instituţie la transplantul pulmonar, demersurile sunt făcute şi cred că acest aspect este rezolvabil rapid', a explicat medicul, potrivit Agerpres.

El a susţinut că există la Ministerul Sănătăţii o solicitare de import pentru substanţa Celsior, singura în care se pot transporta plămânii pentru transplant, dar care nu a fost încă aprobată.

'Există foarte mulţi din aceeaşi generaţie care nu contenesc în a pune piedici acestei activităţi, nu o să îi numesc acum. Inclusiv la acest moment există o solicitare la Ministerul Sănătăţii de import a Celsiorului, singura substanţă în care se transportă plămânul, aviz care încă nu a fost dat. (...) Celsiorul costă în jur de 70 de euro kilogramul. Această substanţă a fost adusă cu geanta frigorifică chiar de şeful programului de transplant din Hanovra la Sibiu cu avionul şi de acolo am transportat-o la Bucureşti, numai că avem nevoie de acest aviz pentru a o putea folosi. Este un simplu 'da' pe o foaie de hârtie. Am fost şi ameninţat că, dacă voi face primul transplant, suntem chiar puşcăriabili. Şi vom face primul transplant. Sunt răutăţi inevitabile', a susţinut managerul, fără să dea amănunte

×
Subiecte în articol: premiera plamani Ministerul Sănătății
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close