Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Riscurile lipsei de somn

Riscurile lipsei de somn

Riscurile lipsei de somn
19 Mar 2018   •   16:00

Somnul este esențial sănătății și o lipsă de odihnă ne poate afecta în toate aspectele vieții. Iată de cât somn avem de fapt nevoie, ce se poate întâmpla dacă nu dormim destul și cum putem să ne imbunătățim programul de somn. 

Potrivit institutului american de sănătate, dacă ai între 18 și 60 de ani, trebuie să dormi cel puțin 7 ore pe noapte.  

Un somn adecvat îți ajută sistemul imunitar și te ajută să te refaci mai repede în caz de boală. Lipsa somnului pe de cealaltă parte afectează sistemul imunitar și crește riscul de obezitate diabet, boli cardiovasculare și depresie.  

Un studiu de 16 ani efectuat pe asistente medicale arată că femeile care dorm 5 ore pe noapte sau mai puțin au o șansa de 15% mai mare să devină obeze. 

Deoarece memorile sunt consolidate atunci când dormim, un somn sănătos este legat de o memorie mai bună, iar o lipsă de odhină ne poate face să uităm mai multe lucruri, mai repede. 

Abilitatea de a învață lucruri noi scade cu până la 40% când nu ne odihnim destul. 

Atunci când ne odihnim mai bine, suntem într-o dispoziție mai bună, iar când nu dormim destul începem să fim mai irascibili, iritați și stresați, cu riscul de a deveni chiar depresivi. 

Un somn de doar 6 ore pe noapte timp de două săptămâni este egal cu a nu dormi două nopți la rând.  

Dacă dormi mai puțin de cinci ore, posibilitatea de a face un accident rutier este aceeași că și atunci când ai băut alcool.  

Un somn bun, te ajută de asemnea să ai o viață sexuală mai sănătoasă. Potrivit unui studiu prezentat de CNN, fiecare oră în plus dormită de un student duce la o posibilitate mai mare cu până la 14% că acesta să facă sex și crește dorința pentru o partidă de amor. 

Sursă: CNN
   

×
Subiecte în articol: somn
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close