Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Românii nu conștientizează cât de gravă e această boală. Unul din 10 români o are

Românii nu conștientizează cât de gravă e această boală. Unul din 10 români o are

Românii sunt mult mai predispuși, în această perioadă, să facă forme severe de COVID-19 din cauza fluctuațiilor glicemice și complicațiilor diabetului.

Românii nu conștientizează cât de gravă e această boală. Unul din 10 români o are
de Andreea Cigolea    |    16 Sep 2020   •   21:47

Un studiu realizat în perioada iulie – august, de Forumul Român de Diabet, prin ISense Solutions, a analizat percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România.

10% dintre pacienții cu diabet zaharat și COVID-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira.

„Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a spus prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Potrivit studiului reprezentativ pentru populația urbană cu vârsta între 25 și 45 de ani, diabetul zaharat nu pare că-i sperie prea mult pe români, deși este o afecțiune foarte răspândită și extrem de gravă, cclasată de repondenți pe locul 6 din 10.

În România, unul din 10 oameni are diabet zaharat

„55% din repondenți sunt familiari cu mecanismul care declanșează diabetul zaharat tip 2. Majoritatea românilor din mediul urban menționează consumul de zahăr ca element determinant în apariția diabetului zaharat tip 2, și, totodată, renunțarea la zahăr ca principala măsură de prevenție Majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat, în condițiile în care 45% dintre repondenți se declară ca fiind sedentari. 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată”, arată studiul.

În România, unul din 10 oameni are diabet zaharat, iar trei din 10 români au prediabet. Sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 în România, care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat . Șapte din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate. Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare.

×
Subiecte în articol: diabet boala
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close