Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. De ce se tem părinţii de vaccinarea copiilor

Sfat de sănătate. De ce se tem părinţii de vaccinarea copiilor

Sfat de sănătate. De ce se tem părinţii de vaccinarea copiilor
18 Sep 2019   •   10:05

Părinţii ar trebuie să ştie că este mult mai important să prevenim o boală decât să o tratăm. Pediatrul Mihai Craiu a vorbit la rubrica ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, de unde vine frica de vaccinare în România şi care sunt cele trei categorii de părinţi când vine vorba de vaccinarea copiilor. Religia joacă un rol important când discutăm despre acest subiect.

''Celor mai mulţi dintre părinţii români nu le e frică de vaccin. Cei care se opun actului vaccinării nu sunt atât de mulţi. Sunt extrem de vocali, sunt fermin în a-şi susţine punctul de vedere şi sunt foarte implicaţi în a comunica chestia asta. E de spus că în Europa de est, aici în zona Balcanilor, aici unde suntem nişte emoţionali, gradul de oponenţă e un pic mai mare decât în Europa Anglosaxonă.

Părintele român înţelege utilitatea vaccinării şi spun asta pentru că părinţii trebuie să înţeleagă că dificultăţile pe care le au în a soluţiona problema vaccinării nu le sunt întotdeauna imputabile colegilor mei, medici de familie.

Trebuie spus că de multe ori, medicul de familie este în ingrata situaţie de a explica managementul defectuos al autorităţilor de reglementare de deasupra lui. Aş stratfica gradul de percepţie al vaccinării în trei nivele. Există părinţi care acceptă ideea de vaccinare aşa cum este ea şi au ca principal argument că, noi şi părinţii noştri am fost vaccinaţi obligatoriu pe vremea lui Ceauşescu şi asta este şi nu s-a întâmplat nimic special.

A doua categorie sunt părinţii ezitanţi, care fie au avut o experienţă nefericită direct, în sensul unor efecte adverse posibile, pentru că trebuie spus că, orice doctorie, absolut orice medicament de uz uman are o listă de efecte adverse. Există şi rarisime situaţii în care efectele adverse nu  trec.

A treia categorie de oponenţi absoluţi, indiferent de argumentul pe care îl aduci, e mai degrabă un fenotip comportamental. Sunt atât de înregimentaţi, încât că aproape au o sectă religioasă să zic, fără niciun fel de conotaţie cu aspect religios, deşi e de spus că multe dă în grupurile rigide, profunde, anti-vaccinare vin din acest background religios'', a spus medicul Mihai Craiu.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close