Antena 3 Actualitate Sănătate Cum trebuie să arate masa de sărbători, ca să nu "câştigi" kilograme în plus

Cum trebuie să arate masa de sărbători, ca să nu "câştigi" kilograme în plus

17 Dec 2015   •   12:25
Cum trebuie să arate masa de sărbători, ca să nu "câştigi" kilograme în plus
Sursa foto: Foto: www.ultimatebali.com

Nutriționistrul Lygia Alexandrescu atrage atenția că, în perioada sărbătorilor, mesele trebuie controlate la maxim, pentru a se evita disconfortul gastrointestinal și "câștigul" ponderal.

 
Potrivit Lygiei Alexandrescu, în general, după sărbători, "câștigul" ponderal este de 2 până la 4 kg, potrivit Agerpres.
 
Medicul recomandă divizarea meniului pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră - trebuie dat stomacului un pic de timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o altă "avalanșă" și astfel și riscul indigestiei va fi diminuat, alegerea unor gustări ușoare - bucăți de mușchi de pui sau curcan, brânză degresată, fructe de mare.
 
Alexandrescu atrage atenția cu privire la mărimea porției: "Trebuie să se urmărească aromele și calitatea alimentelor și nu obținerea unui stomac plin, evitarea alimentelor grase și prăjite, precum și a sosurilor grele (chiar și în salate) și preferarea preparatelor pe bază de pui, curcan și pește și a legumelor și fructelor proaspete bogate în fibre (consumate disociat)".
 
Lygia Alexandrescu recomandă limitarea alimentelor care favorizează indigestia - suc de portocale sau de roșii, condimentele în exces și, în general, alimentele acide. Mestecarea suficientă a alimentelor combate de asemenea tulburările gastrointestinale, apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantități mici și dese pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul), evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei și chiar după masă, pentru a limita balonarea, completează nutriționistul.
 
"Alcoolul - consumul acestuia necesită o atenție sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: crește presiunea arterială a sângelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de sărbători se consumă mari cantități de alcool sub diverse forme. 
 
Vinul roșu este băutura sezonului și trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) și de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creșterea cantității consumate. 
 
Votca este alcool pur și care prin metabolizare se transformă în compuși toxici, deci trebuie monitorizată cu atenție cantitatea consumată. Pentru a ține o evidență clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neterminat", a punctat nutriționistul Lygia Alexandrescu.
 
Potrivit acesteia, după petrecere este recomandată o plimbare ușoară de o jumătate de oră, care ar putea ajuta mult digestia deoarece așezarea în poziția culcat după masă cauzează urcarea acidului din stomac în esofag și, astfel, apariția "arsurilor".

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close