Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sindicatele din Sănătate amenință cu proteste

Sindicatele din Sănătate amenință cu proteste

Sindicatele din Sănătate amenință cu proteste
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    05 Apr 2017   •   13:37

Sindicatele din Sănătate nu exclud posibilitatea recurgerii la proteste în cazul în care textul Legii salarizării unitare a bugetarilor va fi nemulţumitor, însă aşteaptă să vadă acest proiect pentru a acţiona în consecinţă. 

Preşedintele Federaţiei Sindicale SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat, că după părerea sa vor scădea veniturile personalului care lucrează în specialitatea ATI (terapie intensivă) şi la SMURD în condiţiile în care se pune problema limitării la 30% a sporurilor. 

"Cea mai de impact măsură pentru noi sunt sporurile, pentru că se limitează la 30%, că salarii de lux nu aveam, dar limitarea sporurilor, după părerea mea, nu ştiu de ce este atâta secretomanie şi nu arată legea în ansamblul ei, îmi pare că vor scădea veniturile unora dintre cei care lucrează în specialitatea ATI, SMURD", a spus Huşanu. 

În acest context, el a făcut referire la o declaraţie a ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, conform căreia norma de hrană şi voucherul de vacanţă acordate bugetarilor vor fi cuprinse în plafonul de 30% al sporurilor, iar acest fapt presupune că sporurile propriu-zise vor rămâne la nivelul de 10-15%. 

"O altă declaraţie a doamnei ministru (ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu - n. r.), în Guvern, spune că norma de hrană şi voucherul de vacanţă acordate bugetarilor vor fi cuprinse în plafonul acesta de 30% al sporurilor, iar dacă le calculăm asta înseamnă că mai rămân sporuri propriu-zise, nu ştiu, 10-15%. Dacă ar băga şi sporul de noapte, pentru că în sistemul de sănătate se fac nopţi, ture, înseamnă că nicio secţie nu va mai lua niciun spor, dacă se plafonează la nivelul de 30%, deci asta chiar ne afectează şi vrem să vedem draftul", a explicat Huşanu. 

Acesta a susţinut că nu exclude posibilitatea ca sindicatele să organizeze proteste, însă acest lucru nu se va întâmpla până nu vor vedea draftul Legii salarizării unitare a bugetarilor. 

"Toată lumea e nemulţumită şi unii, sincer vă spun, m-au sunat să ieşim în stradă, dar nu pot să ies în stradă pe nişte declaraţii până nu văd un text al legii. Dacă spicuim aşa, din declaraţii, din ceea ce ne mai arată, cred că vor fi scăderi de venituri la unele categorii de personal - sau în niciun caz nu vor fi creşteri spectaculoase -, dar nu pot pe nişte declaraţii să zic că ies în stradă şi să cer demisia. Aştept să văd ceva şi vom acţiona în consecinţă. O să convocăm probabil de urgenţă consiliile judeţene şi consiliul naţional, iar, dacă e nemulţumitor, vom decurge şi la mijloacele de protest, dar întâi să analizăm, să vedem textul", a precizat preşedintele SANITAS Bucureşti.

Citiți și Se anunță noi proteste. După polițiști și CFR-iști, angajaţii muzeelor pregătesc un miting

Recent, și sindicaliștii din Poliție au ieșit în stradă.

De asemenea, angajaţii de la căile ferate aşteaptă până pe 20 aprilie aprobarea creşterii salariale cu 25%, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla îşi rezervă dreptul să declanşeze acţiuni de protest, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close