Situație incredibilă la un spital din România: Ustensile folosite la operații, fierte într-o oală cu apă

de M.Z.    |    19 Ian 2017   •   00:41
Situație incredibilă la un spital din România: Ustensile folosite la operații, fierte într-o oală cu apă Foto: pixabay.com

Ustensilele folosite la intervenţiile chirurgicale de la Spitalul Orăşenesc Balş sunt curăţate într-o oală cu apă fiartă pe aragaz înainte de a fi sterilizate, metodă care nu se mai foloseşte de câteva decenii.

"Procedura de care vorbiţi dumneavoastră, fierberea pe aragaz, se face într-o oală înainte de începerea procedurii de sterilizare. După ce sunt spălate în oală, se şterg frumos şi se pun în soluţii dezinfectante, se mai pregătesc apoi şi se duc la sterilizare. Acesta este procesul la noi! Şi dumneavoastră acasă, dacă aveţi un obiect murdar îl spălaţi, îl puneţi într-un vas cu apă caldă şi fierbeţi puţin. Dar asta se întâmplă doar când un obiect este foarte murdar, pentru că nu poate fi pus în soluţi dezinfectante aşa”, a declarat managerul Spitalului Orăşenesc Balş, Ştefan Stănculescu.

Potrivit specialiştilor, dezinfectarea prin fierbere este o metodă depăşită.

"Nu cred că un manager poate spune aceste lucruri! Poate sunt unii care îşi închipuie că prin fierbere instrumentarul este mai bine curăţat. La acest moment sunt multe mijloace de curăţare moderne şi eficente, care nu mai implică fierberea, procedeu făcut în urmă cu ani. (...). În anul 2017 nu se mai fierbe nimic. Această procedură este rudimentară, mai bine sunt frecate cu peria. Cel mult se fierb tetinele la biberoane, se pun în apă clocotită, pentru că sunt din cauciuc, dar vorbim de altceva”, a declarat un specialist de la Spitalul Slatina.

Sursă: Mediafax
Parteneri
x close