Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Sorina Pintea, explicații despre salariile din Sănătate

Sorina Pintea, explicații despre salariile din Sănătate

Sorina Pintea, explicații despre salariile din Sănătate
17 Apr 2018   •   23:31

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a explicat cum a fost rezolvată problema scăderii veniturilor în institutele mari, explicând că există o pârghie legală pentru a compensa pierderile cauzate de scăderea sporurilor.

”Se limitează practic procentul sporurilor la 30% pentru ordonatorul principal de credite. Având în vedere că în subordinea Ministerului sunt toate institutele mari, procentul de sporuri care se poate acorda este mai mic. La ”Marius Nasta” a fost de 100%, la cei la care nu au crescut veniturile la nivelul anului 2022, e clar că au scăzut veniturile. Acum credem că am găsit soluția. Există o lege care permite acordarea de stimulente. Nimeni nu a ținut cont de faptul că un spital funcționează anevoios, dacă 80% din cheltuieli sunt cu angajații. Nu caut scuze. Este o soluție temporară, pentru mine este important să nu piardă nimeni din sistem” a spus ministrul Sorina Pintea la ”Sinteza Zilei”.

Sorina Pintea afirmă că posibilitatea delimitării clare a serviciilor medicale de cele private, în sensul ca medicii să fie obligați să opteze, nu este o opțiune realistă în acest moment.

”În acest moment nu cred că suntem în măsură să facem asta. Nevoia de servicii medicale nu cred că poate fi acoperită doar de sistemul public” consideră ministrul.

Oficialul a dat asigurări că, în cele din urmă, pentru toți angajații sistemului sanitar nu vor avea loc scăderi ale veniturilor.

”Încercăm să găsim variantele cele mai convenabile. Vom rezolva problema sporurilor. Pe de altă parte, sunt categorii de personal unde veniturile vor fi mai mici, nu cresc la nivelul anului 2022. Important e să nu se piardă. La un medic, fără gărzi, de la 6.000 de lei net crește la 14.000 de lei net. Iar cu gărzi ajunge la 23.000. Am fluturaș al unui medic de la UPU cu 26.000 de lei” a conchis Sorina Pintea.

×
Subiecte în articol: Sorina Pintea Sinteza Zilei
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close