Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Statistică îngrijorătoare: Milioane de oameni mor anual în lume din cauza unor forme de cancer vindecabile

Statistică îngrijorătoare: Milioane de oameni mor anual în lume din cauza unor forme de cancer vindecabile

Statistică îngrijorătoare: Milioane de oameni mor anual în lume din cauza unor forme de cancer vindecabile
Sursa foto: Foto: www.medicalnewstoday.com
de S.T.    |    28 Sep 2015   •   17:17

Milioane de persoane mor anual în lume din cauza unor forme de cancer vindecabile, fiindcă nu au acces la operații chirurgicale și la radioterapia indispensabilă, arată datele publicate în revista britanică The Lancet Oncology, preluată luni de AFP.

Prezentate în cadrul unui congres european asupra cancerului care are loc la Viena, datele dezvăluie faptul că peste trei sferturi din pacienții afectați de o formă de cancer nu beneficiază de o intervenție chirurgicală "sigură" și "adecvată".

"Noile noastre estimări sugerează că doar mai puțin de un pacient din 20 din țările slab dezvoltate și circa unul din cinci din țările mediu dezvoltate au acces la un act chirurgical de bază", afirmă profesorul Richard Sullivan de la King's College din Londra, aflat în fruntea comisiei care a elaborat raportul asupra chirurgiei cancerului.

O altă comisie, creată pentru a evalua accesul la radioterapie, apreciază că numai 40-60% dintre cei 12 milioane de bolnavi de cancer care ar putea beneficia de acest tratament, esențial în unele forme de cancer, ca cel de sân, prostată și pulmonar, l-au putut urma.

În fiecare an apar la nivel mondial circa 15 milioane de noi cazuri de cancer, această cifră putând crește la 22 de milioane în 2030. Dintre acestea, 80% ar necesita o intervenție chirurgicală și aproape 60%, un tratament prin radioterapie.

Bolnavii de cancer din țările slab dezvoltate recurg în număr mic la radioterapie - numai 10%, cifra fiind chiar mai mică în Africa, unde multe țări nu dispun de niciun aparat de acest fel.

×
Subiecte în articol: cancer
Parteneri
Sondaj: Cîrstoiu, la un pas să îl depăşească pe Nicuşor Dan
x close